Recomandare carte de istorie – Doua secole de mitologie nationala


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.cartepedia.ro
Doua secole de mitologie nationala – editia a V-a.

Natiune, nationalism, stat national: cuvinte atat de des pronuntate si cu o puternica incarcatura simbolica si emotionala. Dar ce inseamna ele de fapt? Reflecta o realitate obiectiva, sau sunt mai curand expresia unei mitologii materializate? Definesc permanente, sau doar o faza istorica recenta pe cale de a se incheia? Lucian Boia isi propune sa raspunda la aceste intrebari in spiritul propriului sau sistem de interpretare: o istorie in care imaginarul conduce jocul. Prilej de meditatie asupra ultimelor doua secole, marcate de o adevarata religie a natiunii, dar si prilej de bilant, acum, la inceputul mileniului trei.
Fragment din cartea „Doua secole de mitologie nationala” de Lucian Boia:

„Istoria in sprijinul natiunii

Am detasat de ceilalti factori problema delicata a istoriei nationale. A trecutului comun, traditiilor impartasite, care constituie fundamentul oricarei natiuni. Un fapt este sigur: natiune fara istorie nationala nu poate sa existe. S-a petrecut insa o curioasa, desi explicabila, inversare de roluri: natiunea si-a elaborat istoria si aceasta istorie, o data elaborata, a fost infatisata ca fauritoare a natiunii. Se joaca aici, ca intotdeauna cand se invoca autoritatea istoriei, pe dublul sens al cuvantului, istoria insemnand in egala masura ceea ce s-a intamplat, si discursul, de fapt multitudinea de discursuri, despre ceea ce s-a intamplat. Orice discurs pretinde ca se identifica cu istoria reala, si cu atat mai mult discursul nationalist, data fiind ambitia lui de a defini valori mai presus de oricare altele.
Voi spune despre istorie ceea ce am spus si despre ceilalti factori: ea ajuta la zidirea natiunii in masura in care proiectul national intelege s-o utilizeze. In mod cert fragmentar si orientat: punand in relief elementele de unitate, estompandu-le sau chiar ignorandu-le pe celelalte. Am ca-dea in capcana istoriei nationale daca ne-am inchipui ca istoria cuprindea in germene, de la inceputurile sale, proiectul national. Din punctul de vedere al Frantei moderne, invocarea Galiei este fireasca. Dar, din perspectiva Galiei, nu exista nici o Franta! Nu se poate defini o tipologie, un raport de neclintit intre evolutia istorica a diverselor structuri teritoriale sau culturale, si configuratia actuala a natiunilor. Aproape intreaga istoriei a Cehiei s-a desfasurat in spatiul german; a existat o intrepatrundere a celor doua culturi. Dar solutia moderna avea sa fie alta, nicidecum o fuziune ceho-germana. Si Ungaria a fost o unitate istorica, dar nu a putut deveni o unitate nationala. In schimb romanii s-au unit, fara a fi fost vreodata uniti. Nu istoria comuna a facut Romania, ci o apropiere determinata de alti factori (lingvistic, cultural, geo-politic).”


Sursa: libris.ro

Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!