Războiul bizantino-sasanid dintre 602-628 d.Hr. – ultimul mare război al antichității


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.cartepedia.ro

Războiul bizantino-sasanid din perioada 602-628 a fost o luptă distructivă și neproductivă. Niciunul dintre imperii nu a obținut avantaje semnificative, permițând Islamului să devină o putere dominantă în regiune. Conflictul a început în 571, cu victorii și înfrângeri alternante pentru ambele părți. Războiul a epuizat resursele Imperiului Bizantin și a condus la revolte interne. În cele din urmă, Heraclius, conducătorul bizantin, a schimbat soarta luptei prin lansarea unei contraofensive de succes, recâștigând teritorii pierdute și învingând sasanizii în apropierea orașului Nineveh în 627. În 628, a fost încheiat un acord de pace, restabilind teritoriile inițiale ale bizantinilor. Cu toate acestea, războiul a slăbit ambele imperii, iar în decurs de câteva decenii, Califatul Islamic avea să apară și să redefinească regiunea.

Teritoriile cucerite de arabi în secolele 7 și 8 – sursa: thecollector.com

Războiul a devastat ambele imperii fără a aduce avantaje semnificative. Islamul a devenit o putere dominantă în regiune. Conflictul a fost marcat de bătălii haotice, epuizând tezaurul Imperiului Bizantin și provocând revolte interne. Heraclius a schimbat soarta luptei prin lansarea unei contraofensive de succes, recucerind teritorii și învingând sasanizii în apropierea orașului Nineveh în 627. În 628, s-a ajuns la un acord de pace, restabilind teritoriile inițiale ale bizantinilor. Cu toate acestea, războiul a slăbit ambele imperii, deschizând calea pentru apariția Califatului Islamic.

Detaliu din „Placa David” care arată bătălia dintre David și Goliath îmbrăcați în soldați români. Aceasta a fost turnată în onoarea victoriei lui Heraclius asupra sasanizilor. Sursa: thecollector.com

Războiul de 26 de ani s-a dovedit inutil pentru ambele imperii. Acesta a permis Islamului să devină o forță dominantă. În ciuda câștigurilor inițiale, bizantinii au suferit înfrângeri, inclusiv pierderea Ierusalimului și revolte interne. Heraclius a condus o contraofensivă de succes, recâștigând teritorii și învingând sasanizii în apropierea orașului Nineveh. În 628, un tratat de pace a restabilit teritoriile originale ale bizantinilor. Cu toate acestea, războiul a slăbit ambele imperii, creând oportunitatea apariției Califatului Islamic.

Mai jos este un mini-documentar de la Kings and Generals despre acest război.


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!