Recomandare carte de istorie – Cioran si Securitatea


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.cartepedia.ro
Documentele de arhiva din paginile urmatoare sint o mica parte a fondurilor existente in arhivele romanesti. Documentele reproduse provin din arhivele CNSAS si SRI. Aceste pagini ii dezvaluie cititorului aspecte ignorate din profilul „personajului” contradictoriu care a fost Emil Cioran si fundalul istoric pe care el a evoluat. Dosarul sau a fost deschis in 1954, la 14 ianuarie. E greu de imaginat insa ca zece ani, dupa 1944, cind Armata Rosie ocupa Romania, a fost uitat de autoritatile comuniste. In 1948, fratele lui, Aurel Cioran, a fost arestat, judecat si condamnat la sapte ani de detentie „pentru activitati legionare”. Si sora sa a fost arestata si deportata la Canalul Dunare-Marea Neagra. Exista in dosar, incepind cu 1951, mai multe rapoarte referitoare la „fugarul de la Paris” si, de asemenea, copii ale scrisorilor trimise parintilor sai. Scrisori banale, de altfel, unde anunta trimiterea unor colete cu haine si medicamente, in plus dadea vesti despre el.


Sursa: libhumanitas.ro

Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!