Istoria Bucovinei, 2008, De la începuturi până la epoca cuceririi romane a Daciei, seria Pagini din istoria și cultura Bucovinei

Paleoliticul. Când meleagurile bucovinene au simțit prima dată căldura şi apăsarea pasului uman ? Cu siguranță din timpuri imemorabile şi aceasta nu se va putea cunoaşte cu exactitate niciodată. Nici reconstituirea evoluției istorice a comunităților de vânători şi pescari paleolitici de la răsărit de Carpaţii Orientali, şi deci şi din Bucovina, nu este o problemă încă simplă de rezolvat. Pentru a avea o comparație, trebuie să menționăm faptul că cele mai vechi urme ale existenței umane în România datează tocmai din paleoliticul timpuriu (inferior), atestat prin descoperirile de pe cursul mijlociu al Oltetului, de la Bugiuleşti, cu o vechime de cel puțin 1.500.000 de ani (Păunescu, 2001, 73, 76).


În general punctele cu descoperiri de locuire paleolitică sau de faună cuaternară au fost rodul unor identificări întâmplătoare (lucrări edilitare şi de excavări industriale), cercetări de teren, sau săpături arheologice propriu-zise. Descoperirea unor astfel de vestigii este deosebit de dificilă, faţă de cele ale epocilor de mai târziu, deoarece în zona de munte (şi premontană) suprafețele arate sunt mult mai rare, în fanat şi în pădure aproape neputându-se identifica vizual material litic (unelte, arme şi aşchii de prelucrare din piatră).


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!