Recomandare carte de istorie – Biserica de stat, sau Biserica in stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Romane:1918-2023

carturesti.ro
Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane au fost copii ai timpului lor la fel de mult ca politicienii sau intelectualii de frunte. Dar despre BOR se stiu foarte putine lucruri. Fara deschiderea completa a arhivelor bisericesti pentru toti istoricii si fara reliberalizarea arhivelor de stat, trecutul BOR va continua sa fie o problema spinoasa in istoria Romaniei. Ca si armata, serviciile secrete sau academia, Biserica se fereste de orice dezbatere in privinta propriului trecut, si mai cu seama in privinta acelui trecut care o face contemporana cu patru regimuri politice dictatoriale: carlist, legionar, antonescian, comunist.
 
Ca istoric, am ales, fireste, o abordare istoriografica mai degraba decat teologica si am urmarit Biserica Ortodoxa Romana in contextul dezvoltarii statului roman si a societatii romanesti de la 1918 incoace. E o carte care se refera la BOR ca institutie, care urmareste detaliile impletirii dintre BOR si politica si infatiseaza luptele pentru putere din Biserica. Accentul cade in aceste pagini pe relasia Biserica-stat-natiune, pe analiza acestei legaturi care continua sa exercite o influenta insemnata asupra tarii si a cetatenilor sai. – Oliver Jens Schmitt


Sursa: libris.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!