Originile elitei avarilor elucidate cu ADN antic

O echipă multidisciplinară de cercetători a deslusit un mister de 1.400 de ani legat de originile genetice ale elitei Avarilor. Avarii au fondat un imperiu care a domnit în mare parte a Europei Centrale și de Est timp de aproape 250 de ani, dar originile lor au rămas neclare până acum. Echipa, inclusiv cercetători de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, a obținut și studiat primele genomuri antice din cele mai importante situri ale elitei Avar descoperite în Ungaria contemporană. Studiul a urmărit originea genetică a elitei Avare până la o regiune îndepărtată din Asia Centrală de Est și furnizează dovezi genetice directe pentru una dintre cele mai mari și mai rapide migrații la distanțe lungi din istoria umană antică.


Avarii au venit din Asia Centrală în secolul al 6-lea d.Hr. și au stabilit un imperiu care a durat mai mult de 200 de ani, centrându-se în Bazinul Carpatic. În ciuda multelor dezbateri științifice, patria și originea lor inițială au rămas neclare. Acest studiu este primul care furnizează dovezi genetice directe pentru originea Avarilor, aruncând o nouă lumină asupra migrației și poveștii lor de origine.

Rezultatele acestui studiu evidențiază potențialul colaborării dintre geneticieni, arheologi, istorici și antropologi în dezvăluirea misterelor perioadei de Migrație din primul mileniu d.Hr. Prin utilizarea celor mai recente avansuri în tehnologia genetică, cercetătorii pot descoperi acum detalii importante despre trecut care erau ascunse anterior. Descoperirile ar putea avea implicații pentru cercetările ulterioare privind migrația popoarelor de-a lungul istoriei și ar putea ajuta la umplerea golurilor în înțelegerea noastră a istoriei umane.

In partea de jos, cu maro este regiunea din Asia care este originea ancestrala a elitei avare
Sursa: Ancient genomes reveal origin and rapid trans-Eurasian migration of 7th century Avar elites

Avarii s-au stabilit Bazinul Carpatic în 567/68 d.Hr., înființând un imperiu ce a durat peste 200 de ani. Cine au fost și de unde au venit au fost lucruri foarte dezbătute. Contemporanii nu au fost de acord dacă au fost, așa cum susțineau ei, succesorii direcți ai imperiului mongol de stepă Rouran, care a fost distrus de turci în aproximativ 550 d.Hr. Aici, analizăm noi date la nivelul întregului genom de la 66 de indivizi din Bazinul Carpatic pre-Avar și perioada Avară, inclusiv cele mai bogate 8 înmormântări din perioada Avară și alte situri de elită din regiunea centrală a imperiului Avar. Rezultatele noastre oferă sprijin pentru o migrație trans-eurasiatică rapidă pe distanțe lungi a elitelor din perioada Avară. Acești indivizi aveau strămoși din Asia de Nord-Est care se potrivesc cu profilul populațiilor anterioare de stepă mongolă, în special un genom disponibil din perioada Rouran. Unii dintre indivizii de elită de mai târziu au avut o componentă suplimentară de ascendență non-locală, care se potrivește în general cu stepa, care ar putea indica o migrație ulterioară sau ar putea reflecta o mai mare diversitate genetică în cadrul populației migrante inițiale.

Sursa: Ancient genomes reveal origin and rapid trans-Eurasian migration of 7th century Avar elites

Reconstituirea unui calaret cu armura avar bazat pe mormantul 1341/1503 din situl Derecske-Bikás-dűlő – Muzeul Déri din Debrecen
sursa: Origins of the Avars elucidated with ancient DNA

Aceeasi cercetatori din Leipzig desfasoara intre anii 2020 si 2026 proiectul HistoGenes care se ocupa de aceasta cercetare. Mai jos este un video explicativ. 


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!