Vas de provizii carpic, descoperit în așezarea de la Lutărie (Neamt).

carturesti.ro

Încă din cele mai vechi timpuri, grija zilei de mâine i-a îndemnat pe oameni să dezvolte diferite tehnici de păstrare a proviziilor.

Acestea au variat, în timp și spațiu, în special datorită condițiilor climatice, dar şi a stilului de viața sau a resurselor disponibile. De exemplu, în spațiul est carpatic se regăsesc vase de dimensiuni medii (60-150 cm înălțime), inspirate din cele greceşti, în timp ce, la sud de Dunăre au fost utilizate vasele de mari dimensiuni (150-200 cm înălţime) specifice lumii romane.

Una dintre modalităţile de păstrare a proviziilor în spațiul est-carpatic în secolele II-III p. Chr. sunt vasele de provizii realizate din lut. Chiar dacă dimensiunile şi formele variază, acestea sunt nelipsite din fiecare gospodărie, păstrând atât lichidele, precum apa sau vinul, cât și solidele, precum cerealele sau fructele uscate.

Sursa text si foto: CIMECPoți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!