Vas de provizii carpic, descoperit în așezarea de la Lutărie (Neamt).


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.cartepedia.ro

Încă din cele mai vechi timpuri, grija zilei de mâine i-a îndemnat pe oameni să dezvolte diferite tehnici de păstrare a proviziilor.

Acestea au variat, în timp și spațiu, în special datorită condițiilor climatice, dar şi a stilului de viața sau a resurselor disponibile. De exemplu, în spațiul est carpatic se regăsesc vase de dimensiuni medii (60-150 cm înălțime), inspirate din cele greceşti, în timp ce, la sud de Dunăre au fost utilizate vasele de mari dimensiuni (150-200 cm înălţime) specifice lumii romane.

Una dintre modalităţile de păstrare a proviziilor în spațiul est-carpatic în secolele II-III p. Chr. sunt vasele de provizii realizate din lut. Chiar dacă dimensiunile şi formele variază, acestea sunt nelipsite din fiecare gospodărie, păstrând atât lichidele, precum apa sau vinul, cât și solidele, precum cerealele sau fructele uscate.

Sursa text si foto: CIMEC


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!