Conferință publică susținută de doamna Prof. Dr. Diana Gergova cu ocazia găzduirii de către Muzeul Național de Istorie a României a expoziției temporare „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.
carturesti.ro

aprilie 12, 2023Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează în data de 25 aprilie 2023, începând cu ora 16ꓽ00, o conferință publică în cadrul expoziției temporare „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”, deschisă pentru vizitatori până pe 25 iunie 2023. Podoabele de aur din cadrul acestui ansamblu au fost descoperite în 2012 de doamna Prof. Dr. Diana Gergova și fac parte din patrimoniul Institutului Național de Arheologie cu Muzeu al Academiei Bulgare de Științe din Sofia (NAIM-BAS), prezentarea lor la București înscriindu-se în cadrul unei colaborări bilaterale între MNIR și NAIM-BAS.Invitatul special al acestei conferințe este doamna Prof. Dr. Diana Gergova, în ultimele patru decenii director al cercetărilor arheologice din celebra necropolă tumulară de la Sborianovo-Sveștari, din nord-estul Bulgariei. Descoperirile spectaculoase de la Sborianovo aparțin celui mai important centru politic și religios tracic de la nord de Balcani din secolele IV-III a.Chr., considerat de unii cercetători chiar reședința regelui get Dromichaites. Doamna Gergova ne va prezenta condițiile de descoperire ale tezaurului, dar și alte detalii privind obiceiurile funerare ale aristocrației tracice sud-dunărene. La această întâlnire vor participa și reputați specialiști români, domnul Dr. Ernest Oberländer Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României care va lua cuvântul în deschiderea evenimentului, domnul Dr. Valeriu Sîrbu, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și domnul Dr. Dragoș Măndescu, director adjunct al Muzeului Județean Argeș.Prezentările vor fi susținute în limba engleză și în limba română. Discuțiile vor fi moderate din partea Muzeului Național de Istorie a României de doamna Dr. Maria-Magdalena Ștefan și de doamna Dr. Rodica Oanță-Marghitu. Temele de expunere și dezbatere vor aborda arta și iconografia nord-tracică, meșteșugurile prelucrării metalelor prețioase, mormintele fastuoase precum și începutul culturii getice. Accesul la conferință este liber, în limita locurilor disponibile, și include vizitarea în regim gratuit a expozițiilor: „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”, „Tezaurul istoric” și „Dacia. Ultima frontieră a romanității”.Eveniment susținut de Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României.Despre expoziția temporară „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”, deschisă la MNIR până pe 25 iunie 2023, puteți afla mai multe detalii, accesând următorul link: https://www.mnir.ro/tezaurul-de-la-svestari-din-aurul-tracilor-sud-dunareni/.Vă așteptăm cu drag!

Sursa: https://www.mnir.ro/portfolio/conferinta-publica-sustinuta-de-doamna-prof-dr-diana-gergova-cu-ocazia-gazduirii-de-catre-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei-a-expozitiei-temporare-tezaurul-de-la-svestari-din-aurul-tra/


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!