Mituri și adevăruri legate de istoria militară a românilor

Andrei Pogăciaș – sursa Hotnews.ro

Interviul discută despre istoria militară a valahilor (românilor) din perioada de după retragerea aureliană din Dacia și până la sfârșitul Evului Mediu, cu accent pe importanța unor episoade notorii și neglijarea altora. În acest sens, a fost invitat în studioul HotNews istoricul militar Andrei Pogăciaș, pentru a oferi un context istoric mai clar asupra acestor episoade. Moldova și Țara Românească au început viața statală ca mărci de apărare ale regatului maghiar, adică niște teritorii care să fie de cealaltă parte a munților și să poată să apere împotriva unor eventuale invazii din partea populațiilor care erau dincolo, mai ales a populațiilor nomade.


Aditional, se vorbeste despre actul de naștere al Țării Românești, care apare spre sfârșitul secolului al XIV-lea, atunci când Țara Românească trece oficial și pe veci la ortodoxie. Pentru a fi recunoscut ca domn independent în Evul Mediu, trebuia să primești o coroană sau să ai un episcop care să-ți organizeze viața religioasă. Textul vorbește și despre cavalerii munteni care au participat la marile turniruri de la Buda din anul 1412, unde oamenii s-au dus echipați așa cum veneau și cavalerii occidentali.

Istoricul afirmă că Vlad Dracul nu a fost instalat de Sigismund la Sighișoara, ci la Făgăraș, iar Vlad Țepeș s-a născut și el la Făgăraș, nu la Sighișoara. În Moldova și Țara Românească exista un melanj între Occident și Orient, care era vizibil nu doar în haine și obiceiuri, ci și în tactica militară. În cazul celebrei bătălii de la Vaslui, tactica adoptată de Ștefan cel Mare a fost clar una de inspirație mongolă.

În general, interviul abordează întrebări legate de modul în care valahii erau văzuți în cronicile vremii, ce tip de organizare militară aveau și cum au ieșit în evidență marile figuri ale istoriei naționale.


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

1 thought on “Mituri și adevăruri legate de istoria militară a românilor”

  1. Alexandru Adrian

    Astfel de interviuri ar trebui să se transforme în cărți istorice de referință pentru noi, ar trebui traduse în limbile europene, care să ne pună în lumina corespunzătoare, din istoria Europei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!