Recomandare carte de istorie – Transilvania are forma inimii


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.
carturesti.ro

Transilvania are forma inimii. Istorie si peisaj in spatiul transilvanean al secolului XVIII. Perceptii, sensibilitati, reprezentari Literatura monografica istorico-geografica din secolul al XVIII-lea abunda in descrieri alegorice ale peisajului transilvanean. Prin intermediul hartilor Marelui Principat al Transilvaniei, figurile peisajere ale acestuia au stat sub semnul imaginatiei autorilor acestor monografii, harta fiind vehiculul semiotic al posibilei alegorii. Raportul dintre natura si identitatea teritoriala, dintre spatiul fizico-geografic si configuratiile peisajere ale unei natiuni sau ale unui popor stau sub imperiul alegoriei si metaforei. Harta Transilvaniei din secolul al XVIII-lea este redata la nivelul imaginarului livresc si colectiv sub forma unei alegorii inspirate de forma acestei harti si alimentata puternic de o noua sensibilitate a naturii si peisajului a omului acestui secol si, in cele din urma, de o noua raportare patrimoniala si afectiva la spatiul natal al Transilvaniei. Consolidarea unui sentiment patriotic, ca dragostea fata de pamantul natal, presupune afectiune, proximitate, apartenenta si chiar sublimarea, la nivelul alegoric si metaforic, a spatiului transilvanean, ale carui contururi fertilizeaza imaginatia de inspiratie livresca a colectivitatii. Transilvania, in forma unui principat autonom din componenta Imperiului Habsburgic din anul 1765, a fost cartografiata prin intermediul mai multor harti incepand cu 1711, harti al caror contur au inspirat alegoric formula Transilvania are forma inimii („Transilvania forma cordis”).


Sursa: libhumanitas.ro

Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!