Comori arheologice din Turcia și Siria afectate de cutremur (UNESCO)


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.
carturesti.ro

Alep, oraș locuit cel puţin din anul 4.000 î.Hr., datorită poziţiei sale strategice între Marea Mediterană şi Mesopotamia, al doilea oraş ca mărime din Imperiul Otoman în secolul al XIX-lea, a fost grav afectat. Și asta după ce în timpul războiului civil din 2012-2016, acest oraş situat în nord-vestul Siriei a fost teatrul luptelor violente dintre armata siriană, ajutată de aliatul său rus, şi insurgenţi, soldat cu nenumărate distrugeri.

O parte din bastioanele citadelei sale din secolul al XIII-lea s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni. De aceeaşi soartă a avut parte şi minaretul selgiucid al moscheii omeiade, în timp ce souk-ul (bazar tradițional – n.r.) din Alep, cu magazinele sale vechi de câteva secole, a fost parţial distrus de un incendiu. „Peste 10% din monumentele istorice din Alep au fost distruse”, precizează UNESCO.

În urma cutremurului de luni, „părţi din moara otomană aflată în interiorul citadelei din Alep au căzut şi porţiuni din zidurile de apărare din nord-est s-au fisurat şi au crăpat”, a precizat Directoratul general pentru antichităţi şi muzee. De asemenea, „părţi mari din minaretul moscheii ayyubide”, din interiorul citadelei, s-au prăbuşit, „inclusiv intrarea în turnul de apărare mameluc”.

În 1986, oraşul vechi din Alep a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar în 2013, pe lista siturilor aflate în pericol.

Antiohia, rivala Alexandriei

Un alt oraș istoric, Antakya, vechea Antiohie, este acum în ruine. Oraşul era în antichitate rivalul Alexandriei, romane și greceşti, apoi otomane, iar ulterior un oraş turistic apreciat în timpul mandatului francez de după Primul Război Mondial.

Situată în sudul Turciei, la mică distanţă de graniţa cu Siria, Antakya primeşte numeroşi refugiaţi din această ţară.

Fondată în jurul anului 300 î.Hr. de Seleucus, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, Antiohia fost capitala imensului Imperiu Seleucid, care s-a întins timp de aproape trei secole de-a lungul Mediteranei şi a stăpânit peste o parte din Asia Mică, de la Babilon la Mesopotamia şi Anatolia până în Iran. Antiohia fost, de asemenea, unul dintre oraşele cheie de pe Drumul Mătăsii.

Integrată apoi în Imperiul Roman şi apoi în cel Bizantin, Antiohia a fost cunoscută ca oraş multicultural, în care trăiau importante comunităţi de greci şi evrei. A devenit apoi un oraş cheie al creştinismului timpuriu şi rămâne important pentru bisericile creştine din Orient.

Göbekli Tepe, 7.000 de ani înainte de Stonehenge…

Foto: © Ozan KOSE / AFP

Situată în sud-estul Turciei, nu departe de graniţa cu Siria, provincia Şanliurfa („Urfa cea glorioasă”) găzduieşte, printre altele, cel mai vechi sanctuar cunoscut din lume, Göbekli Tepe.

Situl, care a fost inclus din 2018 în Patrimoniul Mondial UNESCO, se numără printre cele care ar fi putut fi afectate, a anunţat luni organizaţia.

Cu peste 7.000 de ani înainte de Stonehenge şi de piramidele egiptene, mii de oameni se adunau la Göbekli Tepe pentru a se închina printre megaliţii săi bogat decoraţi.

Göbekli Tepe este o mană cerească din punct de vedere turistic pentru această provincie săracă şi îndelung neglijată, unde refugiaţii sirieni reprezintă acum un sfert din populaţie.

Situl arheologic Nemrut Dag, Turcia. Foto: © Yasin AKGUL / AFP

Situată pe un drum folosit încă din Antichitate pentru a face legătura între Anatolia şi nordul Mesopotamiei, vechea Edessa a fost un centru major al culturii siriene şi a jucat un rol important în conflictele dintre parţi şi Roma.

Comitatul de Edessa a fost în 1098 unul dintre statele create în Orientul Mijlociu de către cruciaţi, înainte de a fi anexat la Imperiul Otoman şi de a fi, sub numele de „Urfa”, scena masacrării armenilor în 1895 şi 1915. În timpul Războiului de Independenţă, Urfa s-a remarcat în 1920 prin rezistenţa sa în faţa trupelor franceze.

 

Sursa: https://www.rfi.ro/cultura-153003-comori-arheologice-turcia-siria-afectate-cutremur-unesco


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!