Exponatul lunii la Muzeul Vasile Parvan din Barlad – Pistol

lenjeriapufoasa.ro

(secolele XVIII-XIX)

Colecția „Preot Vasile Ursăcescu”

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Pistol de factură balcanică, din colecția preotului Vasile Ursăcescu, realizat spre finalul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea. Inițial avea sistem de dare a focului cu cremene, care a fost schimbat în unul cu capse începând cu anii 1830, când acesta devine tot mai popular în Europa datorită avantajelor sale (siguranță, eficiență sporită, posibilitatea de folosire pe timp umed).

Acest tip de armă a fost folosit de către trupele neregulate otomane, precum și de arnăuții din Țările Române. Pe lângă rolul de armă de foc, folosită în principal cu scop defensiv (autoapărare), acesta constituia și un obiect de prestigiu. Au fost realizate în ateliere, într-un număr limitat, iar decorațiile bogate și prețul de la acea vreme indică un anumit statut al posesorului.

Pistolul expus a fost realizat din oțel, aliaj de cupru și lemn. Mânerul și ulucul sunt dintr-o singură bucată de lemn de nuc. Țeava este din oțel, îmbrăcată într-o cămașă de aliaj de cupru decorată cu arabescuri și motive vegetale. Mânerul este acoperit  cu fir metalic în scopul îmbunătățirii aderenței la folosire, iar ca proiectile acesta utiliza bile din plumb.

Sursa: muzeulparvan.ro


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!