Frizele de la Partenon rămân la British Museum

libris.ro

„Am fost foarte clară în această privință: nu cred că ar trebui să se întoarcă în Grecia”, a declarat ministrul Culturii, Michele Donelan pentru BBC despre această problemă care generează tensiuni  între Londra și Atena.


De zeci de ani, Grecia cere restituirea unei frize de 75 de metri desprinsă din Partenon, precum și a uneia dintre celebrele cariatide din Erechtheion, un mic templu antic tot pe stânca Acropolei, ambele piese de referință din colecția British Museum.

Londra susține că sculpturile au fost „dobândite legal” în 1802 de diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut Muzeului Britanic. Dar Grecia susține că ele au fost obiectul unui „furt” în timp ce țara se afla sub ocupație otomană.

Restituirea frizelor Partenonului este un subiect extrem de sensibil în Grecia. În Muzeul Acropolei, există chiar un spațiu lăsat ostentativ gol, fiind rezervat acestor piese.

Pe 4 ianuarie, ziarul britanic The Telegraph a oferit speranțe grecilor dezvăluind că președintele Muzeului Britanic George Osborne era în proces de încheiere a unui acord cu Atena pentru returnarea în Grecia a acestor comori, în cadrul unui împrumut pe termen lung, un „schimb cultural” care ar face posibilă ocolirea unei legi britanice care împiedică muzeul londonez să-și descompleteze colecția.

O ”pantă periculoasă”

Declarația ministrului Culturii de miercuri reprezintă așadar un duș rece. „Nu ar trebui să le trimitem înapoi (frizele, n. red.). Ele de fapt aparțin Regatului Unit, unde s-a avut grijă de ele mult timp”, a declarat aceasta.

Președintele Muzeului Britanic, George Osborne „nu le va trimite înapoi. Nu asta este intenția sa. Nu are niciun gând în acest sens”, a explicat ministrul care pare să respingă opțiunea unui împrumut pe termen lung care fusese anterior menționat: „Cu siguranță nici el nu are în plan asta”.

În podcastul News Agents, ministrul a spus că ideea de împrumuturi pe 100 de ani „nu este deloc încurajată de legislație”.

Luni, un purtător de cuvânt al guvernului elen a recunoscut că negocierile cu Muzeul Britanic „nu au fost ușoare… Am parcurs un drum lung, am făcut pași (înainte) și eforturile continuă … Obiectivul este revenirea definitivă” a frizelor, a insistat el, deoarece Grecia „nu recunoaște nici dreptul de posesie, nici de proprietate (asupra acestor lucrări) al British Museum”.

Presiunea a crescut în ultimii ani, în urma mișcărilor împotriva rasismului, ca muzeele occidentale să returneze în țara de origine lucrările obținute în special în perioada colonială.

Ministrul britanic a mai afirmat că se teme că o întoarcere a frizelor din Partenon ar deschide „cutia Pandorei”. „Este o pantă foarte alunecoasă”, a continuat ea.

În august, un muzeu din Glasgow, Scoția, a predat Indiei șapte opere de artă furate din locuri sacre în timpul colonizării din secolul al XIX-lea, lucru în premieră pentru o instituție culturală din Marea Britanie.

Pe de altă parte, locuitorii Insulei Paștelui din Pacific continuă să revendice de la Muzeul Britanic restituirea moaiului Hoa Hakananai’a, un monolit înalt de 2,4 metri și cântărind patru tone, care a fost luat de pe insulă fără autorizație în 1868 de către navigatorul Richard Powill, care l-a oferit reginei Victoria.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24

 

Sursa: https://www.rfi.ro/cultura-152168-frize-partenon-raman-british-museum


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!