Desenul unui gladiator pe o caramida de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

libris.ro

Romana:
În vara anului 1982, printre dărâmăturile provenite de la instalația de hypocaustum a clădirii 002, a fost descoperită o cărămidă spartă încă din antichitate în patru fragmente aproximativ egale. Piesa are dimensiunile de 0,54×0,53×0,05 m (fig. 1). Pe una dintre fete a fost incizată în pastă moale, înainte de uscare și ardere, imaginea unui personaj înarmat. Analiza atentă a suprafeței dovedeşte că executantul a revenit asupra desenului, întrucât se disting urme de ştergere cu degetele a unui contur inițial, foarte probabil poziția brațelor fiind la început alta. Cu toată stângăcia și schematismul, desenul reușește totuși să ne sugereze mişcarea și să redea cîteva elemente vestimentare şi tipuri de arme care pot fi identificate. Luptătorul execută o fandare pe piciorul stâng, mâna stângă este întinsă înainte ținând un scut de formă dreptunghiulară cu marginile superioară și inferioară ușor arcuite, sugerând o suprafață bombată. Pe aceasta se disting două linii diagonale şi un cerculeţ în centru, care vrea poate să sugereze un umbo. Mâna dreaptă este ușor ridicată și ține o sabie scurtă și dreaptă cu lamă de formă triunghiulară și mânerul terminat printr-o sferă. Ambele mâini sunt redate neglijent, fiind adăugate ulterior liniei care conturează corpul (argument în plus pentru presupunerea că inițial au fost desenate în altă poziție). Capul şi corpul individului desenat sunt realizate printr-o singură linie. Se remarcă faptul că desenatorul a supradimensionat capul și nu a redat gâtul personajului. În partea posterioară a capului, conturul său este dublat în exterior de o linie paralelă, ce se înalță până deasupra creştetului și rămâne neîncheiată cu restul desenului. Pe piept se distinge un trapez aşezat cu baza mică în jos. Acesta are de o parte și de alta, oarecum simetrice, două cerculețe neîncheiate complet şi o linie frântă care merge până în dreptul umerilor. In zona brâului, o serie de incizii încrucișate vreau să reprezinte, probabil, o centură lată. Aceasta susţinea o fustanelă scurtă ale cărei falduri sînt destul de atent redate prin linii paralele. Picioarele sunt lipsite de proporţie faţă de restul corpului. Se remarcă pe gamba stângă câteva incizii paralele care ajung până deasupra genunchiului.

Engleza: A gladiator on a bick at Ulpia Traiana Sarmizegetusa The study presents a Roman brick of 0.54 X 0.53 X 0.05 m, discovered in 19082 at Ulpia Traiana Sarmizegetusa. On one side of the brick there is an incision of an armed figure made in soft paste (fig. 1). The author discusses the possibility of identifying a certain type of gladiator in the drawing, using as analogies different types of monuments (fig. 2-6). He concludes that it is a heavily armed gladiator, maybe a secutor or an oplomachuR. The incision proves the popularity of gladiatorial fights at Sarmizegetusa and at.tests an unknown type of gladiator in the main town of Dacia.


Sursa: Biblioteca Digitala


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!