Recomandare carte de istorie – Aceste adevaruri. O istorie a Statelor Unite

carturesti.ro

Bestseller New Youk Times 

„O adevarata capodopera.“ – NPR Books

In cea mai ambitioasa tentativa de a incapsula istoria Statelor Unite intr-un singur volum din ultimele decenii, Jill Lepore – reputat istoric, autor premiat si apreciat colaborator al revistei The New Yorker – realizeaza o relatare magistrala a originilor si ascensiunii unei natii divizate. O evaluare – mai necesara azi decat oricand – a frumusetii, dar si a aspectelor tragice ale istoriei americane.

Mult laudata pentru „prezentarea ampla si lucida a trecutului Americii“ (New York Times Book Review), istoria Statelor Unite scrisa de Jill Lepore plaseaza trecutul insusi – o devotiune fata de fapte, dovezi si marturii – in centrul istoriei natiunii. Experimentul american se bazeaza pe trei idei – „aceste adevaruri“, dupa cum le-a numit Jefferson – egalitatea politica, drepturile naturale si suveranitatea poporului. Dar natiunea – si chiar democratia insasi – au raspuns oare acestei promisiuni?

„O prezentare splendida – marcata de triumfuri, tragedii si sperante – care ii va incanta enorm pe cititorii lui Lepore si ii va aduce multi alti admiratori.“– Kirkus Reviews

„De-abia cand incepi sa citesti, realizezi cat de mult avem nevoie de o carte ca aceasta mai ales astazi… Sclipitoare.“ – New York Times Book Review

„Eleganta, accesibila, lucida si revelatoare.“ – New York Times

„[Aceste adevaruri] surprinde plenitudinea trecutului, unde speranta se naste din disperare, renasterea din distrugere si avantul dezvoltarii din obstacole.“ – Chicago Tribune

„Captivanta, tulburatoare, si minunat scrisa.“ – Boston Globe

Lucrarea de fata deapana originala istorie a Americii, incepand din 1492, si ridica intrebarea daca vreme de mai bine de cinci secole cursul evenimentelor a reflectat cu adevarat adevarurile natiunii americane sau, dimpotriva, le-a infirmat. Pentru a raspunde la aceasta chestiune, Lepore analizeaza evolutia politicii americane, mostenirea sclaviei, persistenta inegalitatii si impactul transformarilor tehnologice. „O natiune nascuta in contradictie… va

lupta intotdeauna pentru a descoperi adevaratul sens al istoriei ei“, scrie Lepore, dar a te angaja in aceasta lupta cercetand trecutul este parte a muncii de cetatean. Cu Aceste adevaruri, Lepore ne propune o carte care cu siguranta ne va marca si modela perceptia asupra istoriei americane de aici inainte.

JILL LEPORE este profesor de istorie americana la Universitatea Harvard. Este, de asemenea, colaborator permanent al revistei The New Yorker si gazda podcast-ului „The Last Archive“.

In 2021 i-a fost decernat Premiul Hannah Arendt pentru Gandire Politica. Este autoarea mai multor lucrari de succes, printre care se numara The Name of War: King Philip’s War and the Origins of American Identity (castigatoare a Premiului Bancroft), New York Burning: Liberty, Slavery and Conspiracy in Eighteenth-Century Manhattan (finalista la Premiul Pulitzer) si The Secret History of Wonder Woman (castigatoare a Premiului pentru Cartea de Istorie Americana). Lepore este membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte, al Societatii Americane de Filosofie si a fost presedinte al Societatii Istoricilor Americani.

 


Sursa: librex.ro

Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!