Arheologia pentru toți – Ediția #4: Porolissum, județul Sălaj – Capătul lumii sau pământul făgăduinței?

GRATIS! Cere acces pentru una dintre edițiile Istorie Veche premium lansate până acum: click aici.


5.5 lei pentru o oră de istorie în fiecare lună, cu lucruri pe care le știai mai puțin sau poate nu le știai deloc despre istoria României!

Miercuri, 12 mai, continuăm călătoria în lumea arheologiei cu o nouă oprire pe linia fostei granițe a Imperiului Roman (LIMES). Ajungem, astfel, la Porolissum, în nordul țării, alături de Prof. dr. Habilitatis Coriolan Horațiu Opreanu (Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Române), care conduce în calitate de responsabil științific – încă din 2011 – acest șantier arheologic.

Porolissum: Capătul lumii sau pământul făgăduinței? – titlul și premisa discuției ce ne va purta miercuri pe drumuri romane, până la Complexul Arheologic Daco-Roman Porolissum, localizat astăzi în satul Moigrad-Porolissum, jud. Sălaj.

Porolissum a fost un avanpost al Imperiului Roman pe Limes-ul nord-vestic al provinciei Dacia. Acesta avea o poziție strategică și veghea principala rută de acces dinspre interiorul Podișului Transilvaniei spre câmpia nord-vestică, separate de culmile munților Meseș. Aici era capătul drumului roman imperial ce străbătea întreaga Dacie și prin trecătoarea numită „Poarta Meseșană”, sau în terminologie locală „La Strâmtură”, comunica cu teritoriile triburilor barbare, ajungând peste Câmpia Tisei până în provincia vecină, Pannonia. Această axă a fost principalul vector de mișcare a oamenilor, mărfurilor și ideilor, asigurând prosperitatea și identitatea aparte a așezării de la Porolissum.

Moderatorul întâlnirii va fi Bogdan Șandric (Direcția Patrimoniu Digital, Institutul Național al Patrimoniului – inițiatorii seriei de conferințe dedicate arheologiei).

Prezentare: Prof. dr. Habilitatis Coriolan Horațiu Opreanu (Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Române)

Sursa: https://cimec.ro/conferintele-arheologia-pentru-toti-editia-4-porolissum/


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!