Temple cucuteniene dedicate unor zeități feminine la Păuleni Ciuc Várdomb, în Harghita?
În situl cucutenian de la Păuleni Ciuc ”Dâmbul Cetății-Várdomb”, județul Harghita, s-au găsit de-a lungul anilor mai multe fragmente de figurine feminine de dimensiuni mari – adevărate statuete. Le putem denumi așa deoarece la aproape 40 cm înălțime ele sunt triple sau duble față de cele care se găsesc în mod obișnuit în siturile civilizației preistorice Ariușd-Cucuteni-Tripolie – prima dintre civilizațiile majore ale spațiului sud-estic european.
Civilizația Cucuteni s-a dezvoltat în a doua jumatate a mileniului V a. Chr și prima parte a mileniului IV a. Chr. (adică acum 6500-5500 de ani), în teritorii care astăzi fac parte din trei state: România, Republica Moldova şi Ucraina. Numele ei a fost stabilit convenţional, după localitățile Cucuteni (România, jud. Iaşi), Ariuşd (România, jud. Covasna) şi Trypillia/Tripolie (din Ucraina, lângă Kiev), unde, la sfârşitul secolului al XIX-lea, s-au descoperit pentru prima oară ceramică pictată, precum şi figurine din lut ars – categorii de obiecte devenite embleme ale producției materiale și simbolisticii acestor vechi populaţii. Din bogata producţie figurativă Cucuteni, au ajuns la noi zeci de mii de statuete antropomorfe şi zoomorfe. Majoritatea reprezentărilor figurative antropomorfe din această perioadă sunt ale unor corpuri de femei!
La Păuleni Ciuc s-a găsit cel mai mare număr de figurine de mari dimensiuni din întreg arealul cucutenian!
Ele au fost descoperite grupat, dar fragmentate, în interiorul unor locuințe incendiate, inclusiv așezate direct pe podeaua acestora. Pot fi considerate respectivele locuințe – temple dedicate într-un fel sau altul unor zeități feminine legate de fertilitate și fecunditate? Sau este vorba de un alt ritual care implică sacrificarea unor construcții și a inventarului acestora?
Radiografia realizată în proiectul coordonat de specialiști arheologi de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni ne arată cum au fost construite aceste statuete – din două role simetrice de lut unite chiar pe axa principală a piesei. Această tehnică nu a fost folosită doar din considerente practice, dar prin referințele la dualitate și opoziții reunite putem intui chiar și unele semnificații simbolice. În plus, se presupune că o astfel de realizare facilita fragmentarea ulterioară a statuetelor – o practică intenționată a cărei semnificație magico-religioasă nu ne mai este clară acum, dar care poate fi dedusă din datele arheologice ca fiind parte a unor ceremonii, de multe ori în asociere cu arderea unor structuri din lemn și chirpici (case?), de asemenea distruse în mod intenționat. Din cele peste 30000 de figurine antropomorfe și zoomorfe din arealul cultural Cucuteni, majoritatea au fost descoperite fragmentate, chiar dacă uneori părțile aceluiași obiect fuseseră depuse grupat. Statuetele au fost modelate din lut în amestec cu nisip și cioburi pisate și apoi arse în cuptoare la temperatură înaltă de peste 800-1000 grade C.
Mai multe obiecte cu poveste aici.
Explorați până în cel mai mic detaliu o statuetă cucuteniană de mari dimensiuni cu ajutorul acestui model tridimensional!
Bibliografie:
Dan Monah, Plastica antropomorfă a culturii Cucuteni– Tripolie, 2012, Ediţia a doua. Piatra Neamţ, Centrul de Cercetare a culturii Cucuteni
Sursa: https://muzeu.mncr.ro/index.php/artefacte/colectii/arheologie/item/88-statuete-cucuteniene-de-mari-dimensiuni
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris