Olteni. O poveste cu fermieri neolitici și note muzicale

olfactiv.ro

Olteni. O poveste cu fermieri neolitici și note muzicale

La marginea de nord a satului Olteni (comuna Bodoc, județul Covasna), s-au descoperit vestigii arheologice de mare importanță  – urme spectaculoase aparținând unora dintre fermierii neolitici timpurii.


Aceste populații foarte vechi, de acum 7000-6800 de ani, trăiau în mici sate, în locuințe puțin adâncite în pământ, dar uneori construiau și case rectangulare de mari dimensiuni, denumite de cercetători long-houses, din stâlpi de lemn și pereți de chirpici – indicii pentru practicarea unor forme de locuire colectivă, bazată pe familii extinse cu zeci de membri ori a desfășurării unor activități în spații comune, de exemplu, a unor adunări. La Olteni, arheologii muzeului nostru au descoperit două astfel de case lungi (cca 40 x 7 m – cât jumătate dintr-un teren de fotbal!) – primele de acest fel atestate pe teritoriul României, precum și fragmente ceramice stilizate zoomorf (redând imagini de animale domestice) și antropomorf (figuri umane). O figurină chiar pare să reprezinte corpul unei femei însărcinate! Figurinele descoperite la Olteni sunt cele mai estice astfel de elemente de artă figurativă cunoscute până în prezent în cadrul acestei etape de civilizație neolitică răspândită pe spații întinse ale continentului european. 

Atunci când se referă la obiectele și construcțiile rămase de pe urma activităților acestor vechi fermieri europeni, arheologii vorbesc de ,,cultura ceramicii liniare’’ (sau în germană Linearbandkeramik/LBK), pentru că vasele din lut de atunci au fost realizate din benzi de lut suprapuse una peste cealaltă și decorate cu linii incizate. Cultura ceramicii liniare s-a format întâi în bazinul Dunării Mijlocii, pe teritoriul actual al Ungariei de vest și Austriei, în urma pătrunderii în acea zonă, acum aproximativ 7500 de ani, a unor comunități umane dinspre teritoriul de astăzi al Serbiei și amestecul acestora cu populațiile locale care nu cunoscuseră până atunci agricultura. Apoi, treptat, pe parcursul unui mileniu, aceste modele de viață s-au extins spre vestul Europei, până în Franța și Olanda, dar și spre est, până dincolo de Nistru. În etapa finală a acestei culturi, în care se încadrează și descoperirile de la Olteni, vasele ceramice erau adesea decorate cu împunsături punctiforme realizate peste liniile incizate pe corpul vaselor înainte de ardere. Datorită asemănărilor cu un portativ din caietele de muzică, acestui stil decorativ  i s-a spus cu „note muzicale”.

În urma săpăturilor preventive desfășurate în perioada 2001-2012 în arealul Carierei de Nisip de la Olteni, putem spune că s-a identificat și documentat cel mai important lot de descoperiri LBK din Transilvania.

Descoperirile de la Olteni, mai ales datarea acestei așezări prin metoda radiocarbon, efectuată recent, a produs o surpriză importantă – și anume că ele sunt contemporane cu fazele finale ale culturii Precucuteni, cea din care s-a născut celebra civilizație Cucuteni. Astfel, evoluția culturală de la Precucuteni la Cucuteni în sud-estul Transilvaniei, spre deosebire de Moldova, pare să fi fost întreruptă de purtătorii culturii ceramicii liniare.

Bibliografie

Maciej DĘBIEC, Thomas SAILE, Dan BUZEA, Aspecte ale unei așezări aparținând culturii ceramicii liniare cu note muzicale de lângă Olteni (Transilvania) / Aspects of a Bandkeramik settlement near Olteni in Transylvania, Angvstia 24, 2020, p.9-22.

 

Sursa: https://muzeu.mncr.ro/index.php/artefacte/colectii/arheologie/item/87-olteni-fermierii-neolitici


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!