Miercuri, 19 ianuarie 2022, de la ora 16:00, continuăm seria Arheologia pentru toți, conferințe dedicate prezentării monumentelor arheologice de pe granița fostului Imperiu Roman (Limes), pentru care România pregătește dosarul de candidatură pentru înscrierea pe lista Patrimoniului Cultural Mondial (UNESCO).
În această primă ediție din anul 2022, vom vorbi despre castrul de trupe auxiliare Angustia, cunoscut drept unul dintre cele mai reprezentative centre de putere din estul Daciei Romane, al cărui nume este menționat în epocă de către geograful antic Claudiu Ptolemeu.
Aflat în zona sudică a Carpaților Orientali, în raza localității Brecțu de astăzi, în apropierea pasului Oituz, castrul avea un rol-cheie în supravegherea unui important punct de graniță al Imperiului Roman.
Rezultatele cercetărilor bazate doar pe săpăturile arheologice, inițiate în a doua jumătate a secolului XIX și reluate în 1925 și apoi în 1950, au generat informații insuficiente pentru o interpretare istorică și culturală detaliată a castrului. Începând cu anul 2008, noi cercetări au fost inițiate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, folosind tehnologii și tehnici moderne de investigații non-invazive, care au generat scanări topografice cu ajutorul laserului, planuri magnetometrice și fotografii aeriene din dronă.
Vino alături de noi la întâlnirea Arheologia pentru Toți, ediția a 10-a, pentru a afla despre rezultatele noilor cercetări și contribuția acestora la înțelegerea istoriei castrului Angustia.
Ghid în această călătorie ne va fi dr. habil. Alexandru Popa, cercetător la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și profesor de arheologie pre- şi protoistorică la Universitatea Regensburg din Germania.
Moderatorul întâlnirii noastre este Marius Streinu, șeful secției Documentare Muzeală și Arheologică, Direcția Patrimoniu Digital din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.
Sursa: https://cimec.ro/apt-editia-10-castrul-roman-de-la-bretcu-angustia-judetul-covasna/
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris