Secția de Conservare – Restaurare vă prezintă exponatul lunii iulie 2022: Metalul.
Conservarea metalelor se referă în principal la curățarea suprafețelor, stabilizarea, reasamblarea și protecția suprafețelor. Metalele arheologice necesită adesea îndepărtarea produselor de coroziune exterioare, care le desfigurează, pentru a dezvălui suprafața originală cu toate detaliile tehnologice și decorative. Pentru acest lucru, metodele mecanice controlabile (bisturiu, decalcar cu ultrasunete, abraziv cu aer, minipentru găurire) sunt preferate tratamentelor chimice.
Pentru metalele moi, cum ar fi argintul, aurul sau plumbul, se folosesc metode mecanice și chimice combinate. Bronzurile arheologice și fierul pot fi foarte instabile din cauza coroziunii cu cloruri și trebuie stabilizate chimic. Acoperiri protectoare împiedică afectarea suprafeței metalice de către poluanți gazoși sau depuneri prin manipularea fără mănuși.
În funcție de tipul de obiect și de material, se folosesc ceruri reversibile sau acoperiri acrilice. Alegerea metodei de conservare depinde întotdeauna de aliaj, de starea acestuia, de funcția sa și de viitoarele condiții de depozitare. O expunere în aer liber a unui bronz va necesita o protecție a suprafeței diferită față de un bronz arheologic care este expus într-o vitrină.
Sursa: muzeulparvan.ro
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris