Ceramica centrului de olari Tihău

carturesti.ro

Catalogul ”Ceramica centrului de olari Tihău” a apărut la Editurile Mega și Porolissum, la finalul anului 2021,  și îi are ca autori pe Emanoil Pripon și  Szabo Attila. Volumul a fost finanțat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Acest volum este produsul activității științifice a specialiștilor din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău în domeniul cercetării ceramicii populare, cu referire la centrele de olărit din județul Sălaj și producția de ceramică a acestora.

Cercetările de teren din perioada 2020-2021 derulate în satul Tihău și în zona de răspândire a vaselor produse aici s-au dovedit a fi deosebit de utile, îmbogățind esențial cunoștințele deținute și cuprinse în publicațiile bazate pe cercetările mai vechi cu specific monografic, istoric, etnografic sau statistic. Beneficiul indiscutabil al acestei publicații reprezentă materialul fotografic ce reproduce un număr considerabil de vase ceramice, documentate în colecții particulare din Tihău și din alte localități ale județului Sălaj, respectiv din colecția Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Apariția acestui volum se datorează în mare parte domnului învățător Both Gheorghe, fondatorul colecției de ceramică din Tihău. De asemenea, a fost de mare ajutor informația documentară obținută prin interviuri, fotografii și piese ceramice puse la dispoziția noastră cu amabilitate de către urmașii olarilor din Tihău, dar și a oamenilor din sat.

 Catalogul ”Ceramica centrului de olari Tihău” continuă seria volumelor dedicate centrelor de olari din județul Sălaj, fiind publicate până acum alte două cataloagele  dedicate ceramicii de  Zalău, respectiv Deja.

Volumul poate fi achiziționat de la sediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, str. Unirii nr. 9.

Sursa: muzeuzalau.ro


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!