Ceramica centrului de olari Tihău

GRATIS! Cere acces pentru una dintre edițiile Istorie Veche premium lansate până acum: click aici.


5.5 lei pentru o oră de istorie în fiecare lună, cu lucruri pe care le știai mai puțin sau poate nu le știai deloc despre istoria României!

În cadrul unui program amplu de cercetare a centrelor de olari și a ceramicii populare sălăjene – discutată în context regional și internațional al influențelor – asumat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, specialiștii Emanoil Pripon și Szabó Attila vă invită la un discurs expozițional ce valorizează rezultatul documentărilor în teren pe tema ceramicii de Tihău, un prolific centru de olari de pe Valea Almașului.

Demersul științific susținut în 2020-2021 completează rezultatele cercetărilor anterioare derulate de foști colegi ai muzeului, Ioan Augustin Goia și Elena Musca, respectiv însumează o suită considerabilă de piese ceramice deținute de muzeu și acumulate prin donații în cadrul documentării de teren.

În decembrie 2021, rezultatul acestor cercetări a fost valorificat printr-o expoziție găzduită în Beciul Cultural al muzeului, partenerii noștri fiind mai multe școli sălăjene și persoane fizice care au contribuit esential, atât la conținutul expoziției, cât și în calitate de informatori din teren. Aducem mulțumiri pe această cale dascălului Gheorghe Both, fiu al satului Tihău, care a fost sursa principală de informație în cercetările specialiștilor muzeului, fiind gestionarul unei impresionante colecții muzeale locale ce enumeră printre altele piese reprezentative de ceramică de Tihău.

Un alt rezultat al cercetării a fost și un catalog trilingv care prezintă cadrul istoric al temei, istoricul cercetărilor, specificul meșteșugului (demersul tehnologic), aria de distribuire a ceramicii tihăuane, tipologia vaselor în formă și decor, respectiv 70 de piese ceramice reprezentative.

Vă invităm, așadar, să urmăriți expoziția noastră pe care o valorificăm și on-line, având ca temă ceramica centrului de olari de la Tihău.

Sursa: muzeuzalau.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!