În 1873 a fost începută construcția castelului Peleș. Potrivit unei legende urbane, transmisă prin viu grai din generație în generație, în timpul lucrărilor de pregătire a terenului pentru construirea castelului a fost descoperit un tezaur format din mai multe plăcuțe de aur cu înscrisuri și desene. Așa că regele Carol I a dat ordin ca acestea să fie topite, fie pentru a face rost de fonduri pentru construirea castelului, fie pentru a ajuta la efortul de război în cadrul Războiului de Independență din 1877-1878.
Conform unui studiu realizat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară de la București, plumbul din compoziția plăcilor are o structură asemănătoare cu cea a plumbului tipografic utilizat în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fapt care confirmă ipoteza topirii și copierii artefactelor originale, din aur. Totuși, inexistența documentelor istorice care să propună un context arheologic în care au fost găsite tăblițele i-a făcut pe cei mai mulți cercetători să considere ipoteza unui falsificator.
Poți să cumperi acces pentru întregul articol mai jos. Vei primi toată ediția din iunie 2022.
Dincolo de orientările ideologice şi istoriografice inaugurate de scrierea lui Hasdeu, două detalii tehnice trebuie subliniate cu deosebire. Pe de o parte, periodicul Foiță de istorie și literatură era proprietatea lui Hasdeu, o conjunctură care presupunea implicarea acestuia în procedurile tipografice, cot-la-cot cu zețarii. Pe de altă parte, articolul Perit-au dacii a fost publicat pentru prima dată (1860) în alfabetul de tranziție (numit și „civil”, adică laic, spre deosebire de cel religios, rămas chirilic până în 1881) – acea scriere care combina în interiorul aceluiaşi cuvânt litere chirilice și litere latine în vederea familiarizării treptate a publicului moldo-vlah cu scrierea occidentală, precum și pentru emanciparea lui de tradiția ecleziastică orientală. A fost un experiment desfăşurat pe durata a trei decenii şi jumătate (1828-1862), unic în Europa şi, în cele din urmă, reușit.28 Prin urmare, încă din tinerețe, Hasdeu experimentase combinarea unor litere din alfabete diferite în interiorul aceluiaş cuvânt, precum și redactarea sau, cel puțin, supervizarea unui text în oglindă (în zat). Iată două abilități comune lui Hasdeu și creatorului plăcilor din plumb. În ambele cazuri, aceste abilități comune au fost puse în slujba evocării dacilor. Cât de mare trebuie să fie șansa ca această întreită coincidență să fie o pură întâmplare?
Chestiunea dacică nu a rămas pentru Hașdeu un capriciu de tinerețe. Între 1869 și 1900 (timp de peste trei decenii!), la Universitatea din București, Hașdeu a ținut prelegeri semestriale despre Elemente dacice în limba română. Ori, pentru a dobândi proporțiile unui curs semestrial, un subiect atât de precar documentat în sursele antice și în critica modernă trebuia împănat cu multă fantezie, cu digresiuni enciclopedice și cu etimologii para-științifice.„
Sursa: Daniel Spânu “Ficţiune Şi Istorism Sau Trecutul Ca Alchimie. Observaţii Asupra Plăcilor Din Plumb ‘De La Sinaia’. Un Eseu.” L. Cosnean Nistor, V. Apostol, M. C. Popescu, Ş. Bâlici, N. Toma (ed.), Arhitectură – restaurare – arheologie: in honorem Monica Mărgineanu Cârstoiu, Bucureşti, Editura ARA, 2021, disponibil online
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris