Civilizația și cultura dacilor

libris.ro

Istoricii au reliefat adesea că una din trăsăturile specifice zonei capitalei dacice este numărul mare de obiecte din fier. Prin urmare, bronzul, fierul argintul nu au fost excluse din prelucrare. Prin urmare din aceste metale se făceau unelte, precum coasele, secerile de bronz și de fier, arme precum săbiile de fier, obiecte de cult, obiecte de mobilier precum un candelabru de bronz care a fost descoperit la Crăsani; diferite podoabe și monede de argint. ,,Datele arheologice arată că producția atelierelor de făurire de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia era, cel puțin spre sfârșitul sec. I p. Chr., una dintre cele mai însemnate din întreg spațiul european antic. Pentru restul cetăților dacice din Munții Orăștiei, cantitatea de obiecte din fier este, de asemenea, remarcabilă. În prezent, în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și al Muzeului Civilizației Dacice și Romane se află peste 3000 de artefacte dacice din fier. Dacă includem și materialele de construcție (cuie, piroane, ținte, verigi, balamale etc.), numărul lor aproape că se dublează”. Materia primă a atelierelor de făurărie erau turtele din fier (lupele) care se obțineau cu ajutorul cuptoarelor de redus minereul. Există o probabilitate ca reducere să se facă în preajma  locurilor de exploatare. ,,La Sarmizegetusa Regia şi în jurul său au fost descoperite peste 400 de lupe din fier, întregi sau fragmentare (jumătăţi de lupe), cu o greutate însumată de cca. 2500 kg”. Când lupele ajungeau în atelier erau încălzite pe vetre special amenajate pentru a fi transformate în lingouri, prin lovituri repetate cu baroasele și astfel se obțineau diferite forme piramidale, paralelipipedice, cilindrice etc.


Articolul întreg se găsește în ediția din martie 2022, mai jos.



Candelabrul de bronz, excelentă realizare a toreuticii lumii clasice, a fost descoperit în timpul săpăturilor arheologice din anul 1923. Recipientul pentru iluminat este alcătuit din trei braţe situate la dimensiuni egale una faţă de celelalte, iar în mijloc este amplasat rezervorul de ulei. Candelabrul era susţinut de trei lanţuri care se unesc într-un inel format din sârmă de bronz răsucit. Este o piesă de import greco-romană. Sursa: cimec.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!