Așezările, hotarele și populația în Dacia romană

Cele mai impunătoare clădiri din interiorul orașelor erau cele publice. Curia reprezenta sediu consiliului municipal, clădirile municipale ale administrației provinciale, tabulariile, adică birourile administrative, templele și construcțiile destinate folosirii publice precum: terme, magazii municipale; clădirile augustalilor, ale colegiilor profesionale. Fiecare oraș avea câte un forum. De obicei, în această zonă se găsea ridicat un templu pentru zeii protectori ai orașului. Forul reprezenta centrul vieții publice a orașului. Aici se țineau adunările populare și tot de aici porneau procesiunile publice. Tot în for se făceau judecățile și se încheiau tranzacțiile comerciale. Forul cuprindea și statuile împăraților, guvernatorilor sau a procuratorilor provinciei și a patronilor orașului, a magistraților și/sau a cetățenilor de vază din oraș.


Casele de locuit ale particularilor erau ridicate din cărămidă și mortar. Vilele erau întâlnite atât în zona urbană cât și în zona rurală. Sistemul de încălzire al caselor și nu numai se baza pe încălzirea cu aer cald prin pardoseală. Acest sistem de încălzire este numit hypocaustum și a fost foarte răspândit în provincia romană Dacia. Iluminatul era realizat cu ajutorul lucernelor de lut ars, de bronz sau chiar de fier. Combustibilul care se folosea era uleiul. Orașele aveau o populație numeroasă. La ,,Sarmizegetusa se presupune că avea 15.000-20.000 de locuitori, în timp ce populația orașului Apulum se pare că a atins 30.000-40.000”.

Articolul întreg se găsește în ediția din aprilie 2022, mai jos. Sau cumperi acces pe 6 luni și primești 2 ediții gratis din cele lansate până  acum, ori cumperi acces pe 3 luni și primești o ediție gratis din cele lansate până acum.



Forul lui Traian – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – sursa Sarmizegetusa. Începuturile Daciei romane


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!