Cetatea Axiopolis (Cernavoda) – resedinta episcopala in secolul 6 d.Hr.

Este situată pe un platou de pe versantul drept al Dunării din dreptul insulei Hinog, aflată la circa 3 km sud de capul podului de la Cernavodă. Această cetate a avut un mare rol atât economic cât şi strategic. În secolul al VI-lea a fost, se pare, reşedinţă episcopală.


Primele săpături au fost efectuate pe platoul de formă triunghiulară de către Pamfil Polonic în anii 1895-1896 şi 1899, sub conducerea prof. Gr. Tocilescu, director al Muzeului Naţional de Antichităţi.

Cu această ocazie au fost identificate două aşezări, una romană şi alta, se pare, bizantină şi au fost identificate porţile de nord şi de sud ale fortăreţei bizantine, despărţite de poarta romană printr-o şa de teren. De asemenea, s-au găsit temeliile unei bazilici de cimitir cu o capelă anexă în apropierea porţii de nord a cetăţii mai vechi, precum şi inscripţii, fragmente sculpturale, ceramică elenistică, romană şi medievală timpurie.

Foarte interesantă este descoperirea în anul 1947 a unor inscripţii în limba greacă printre ruinele bazilicii de cimitir care menţionează trei martiri: Chiril, Chindeas şi Fastos (Dasiius). În încheiere amintim că la sud de cetatea Axiopolis începe valul de piatră care sfârşeşte la Tomis.

Vezi detalii aici
Placa de la mormântul pictat de tip hipogeu de la Cochirleni este pastrata la muzeul Axiopolis din Cernavoda.
Sursa: discoverdobrogea.ro
Săpăturile de la poarta de sud a cetăţii vechi (P. Polonic, 1895-1896)

Sursa: cimec.ro – albumul lui Grigore Tocilescu
Poarta de nord a cetăţii noi (P. Polonic, 1895-1896)

Sursa: cimec.ro – albumul lui Grigore Tocilescu


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!