Revizionismul istoric al unui dictator

autor Adrian Anghel


Astăzi vă propun o călătorie istorică pe 3 distanțe diferite: în istoria medievală, istoria modernă și interbelică și în cea contemporană. Las la final și o recomandare de cărți despre dictatorul care a crescut între noi în ultimii 20 de ani și care acum provoacă ordinea lumii așa cum o știm folosindu-se de forță militară.

Rusia Kieveana in anul 1054 – dupa moartea lui Yaroslav I. Sursa: wikipedia.org

Să mergem întâi în secolul 9 d.Hr. pe teritoriul Rusiei Kievene fondate pe vikingul vareg Rurik. Aceasta era o federație de state slave, baltice și finice. Rusia Kieveană e un termen inventat în secolul 19 pentru a determina perioada când centrul era în Kiev. Pe această istorie se bazează Vladimir Puțin când a „scris” un articol propagandistic denumit „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” și publicat și în limba engleză pe website-ul Kremlinului:
„Rușii, ucrainenii și belarușii sunt toți descendenți din Anticul Rus (de ce Anticul Rus și nu Rusia Kieveană?), care era cel mai mare stat din Europa. Triburile slave și alte triburi de pe vastul teritoriu – de la Ladoga, Novgorod și Pskov până la Kiev și Cernigov – erau legate între ele printr-o singură limbă (la care acum ne referim ca rusă veche), legături economice, domnia prinților dinastiei Rurik. , iar – după botezul Rusiei Kievene – credința ortodoxă. Alegerea spirituală făcută de Sfântul Vladimir, care a fost atât Principe de Novgorod, cât și Mare Principe de Kiev, determină și astăzi în mare măsură afinitatea noastră.”

Cu alte cuvinte, sunt toți la fel, nu mai există nimic altceva care să îi diferențieze. Sutele de ani care au trecut între timp nu mai contează. Observăm că dictatorul vede întinderea Rusiei Kievene dinspre Rusia spre Ucraina, nu invers, așa cum a fost istoric.

Ce se întâmplă astăzi e o combinație de revizionism istoric din perioada medievală și paranoia provocată de perioada interbelică. Observăm un scelerat care încă trăiește în secolul nazismului și care încă se lupta împotriva lui. Uită de Holodomorul din 1932-1933 provocat de ruși prin măreția lor pricepere economică, adică foametea care a omorât 10 milioane de ucraineni.

Statuie dedicata Holodomorului la Wascana Center, Regina, Canada. Sursa: wascana.ca
Holodomor in ucraineana inseamna „moarte prin infometare”

Întorcându-ne în prezent, observăm același comportament al rușilor: ocupație militară sau dacă nu reușesc, înfometare, așa cum se întâmplă în Mariupol. Astăzi deja au schimbat primarul răpit din Melitopol cu o consilieră din primărie care îi susține pe ruși. În Herson vor să facă un „referendum” și să creeze o altă republica separatistă.

Asta ne duce cu gândul la campionul mondial de șah, Gary Kasparov, care a scris în 2015 cartea „Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere” și care ne arată că prăbușirea Uniunii Sovietice nu a fost un punct final, ci doar o schimbare de anotimp, Războiul Rece topindu-se într-un soi de primăvară. Și după mulți ani în care am închis ochii și ne-am uitat în cealaltă parte, vine iarna și ni-l arată așa cum este el de fapt, un pericol care a crescut și s-a ascuns la vedere, sub ochii noștri.

Cu toate astea, forța militară a Rusiei este tot ce mai are Rusia de arătat după ce a primit sancțiuni economice istorice. Guvernul dictatorului este tăiat de la restul planetei și o să fie extrem de dificil să finanțeze un imperiu stabil, așa cum își dureste mintea luminată a conducătorului. Și o să explic și de ce: orice imperiu are nevoie de acces la comerțul mondial pentru a fi o forță. De asemenea, trebuie să aibă și o moneda stabilă ce poate fi folosită în schimburile comerciale. Rusia momentan nu mai are nici una.

Ray Dalio, care este un investitor pe burse și recunoscut pentru cartea sa „Principii”, a studiat istoria imperiilor și a observat un șablon pe care toate îl respectă într-o mai mică sau mai mare măsură. Toate imperiile au apărut în momentul în care se schimbă ordinea mondială în urma unor perioade de război sau conflicte majore atât interne cât și externe, au avut o perioada de creștere bazată pe educație, inovație și acumulare de capital și control al comerțului mondial și apoi o perioada de declin, moment în care alt imperiu schimbă ordinea mondială și intră în același ciclu.

Mai jos este un video în care Ray Dalio explică acest ciclu de mărire și decădere al imperiilor, analizând ce s-a întâmplat cu imperiile Olandez, Britanic, Chinez și American. Da, un american zice despre America că este un imperiu.

Ce trăim astăzi este o încercare de modificare a ordinii mondiale: pe de o parte avem un imperiu care se uită la trecut și are doar o armata puternică, iar de cealaltă parte avem un imperiu care are o armata puternică, o economie puternică, poate aplică sancțiuni istorice, controlează comerțul mondial și are dolarul că principala moneda de schimb planetară.

Marele ciclu observat de Ray Dalio cat a studiat istoria imperiilor
Marirea si decaderea imperiilor intre anii 600 d.Hr. si 2000
Cele 8 puncte forte ale imperiilor: educatia, inovatia si tehnologia, competitivitatea, rezultatele economice, procentul din comertul montial, armata, centre financiare puternice si starea rezervei valutare

În următoarea perioada trebuie să ne apărăm de informațiile false care se propagă pe telefoanele noastre și să avem grijă de derapajele ideologice care pot schimbă ordinea socială pe care o cunoaștem și de care ne-am atașat, deși nu este perfectă.

Bibliografie

  1. Wikipedia.org – Kievan Rus
  2. kremlin.ru
  3. Youtube


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

2 thoughts on “Revizionismul istoric al unui dictator”

  1. Au mai rămas doua comentarii :
    1. Opiniile lui Garry Kasparov sunt utile însă problema lui ca și a altor „ultraliberali „este că momentul lor de glorie a coincis cu cea mai grea perioada – din punct de vedere economic – din istoria Rusiei. In mod fatal s-a produs o asociere.
    2. Referitor la dezvoltarea ciclica a imperiilor istoria Rusiei se prezintă ca o succesiune de cicluri :
    1. De la începuturile dezvoltării cnezatului Moscovei până la „smutna” – cam 300 de ani.
    2. Perioada Romanovilor – aproape 300 de ani
    3. Perioada sovietică : 1917- 1991, cam 70 de ani.
    4. Perioada post- sovietică – după 1991.
    Se poate spune că Rusia este un imperiu „reloaded”.
    Este de remarcat capacitatea de refacere rapida a structurilor de putere : in jur de 20 de ani. Simbolic, cererile Rusiei privind garanțiile de securitate au fost prezentate la 30 de ani de la căderea URSS.
    Evenimentele sunt in curs de desfășurare iar 31 de ani la scara istorică nu este o perioada lunga.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!