Asociația Dacia Crisius a făcut descoperiri care au fost introduse în Patrimoniul Arheologic Național. Peștiș, Cetea și Urvind sunt acum protejate juridic, iar obiectele descoperite sunt parte din Repertoriul Arheologic Național. Nu au acceptat, deși li se cuvenea, niciun leu pentru descoperirile lor.
Antonio Nechifor și Dan Slăvescu, membri ai Asociației Dacia Crisius, aveau convingerea, după succesul expoziției de la Muzeul Țării Crișurilor, în care au fost expuse obiectele descoperite de ei, că acel moment este începutul unei colaborări „între «detectoriștii» de bună credință și muzeele de istorie”. Recent au descoperit că pentru Ministerul Culturii, ei sunt „pericolul patrimoniului”.
Asociatia Dacia Crisius
„Chiar în aceste momente se află în așa-zisă «dezbatere publică», ascuns pe site-ul Ministerului Culturii, un Cod al Patrimoniului apărut mișelește, scris în grabă. Acesta este o reală amenințare adusă Patrimoniului Cultural Național, fiind înaintat cu scopul «protejării patrimoniului» în fața pasionaților de detecția de metale autorizată și responsabilă, pe care o vor scoasă în afara legii. În ochii lor, noi, precum membrii Asociației Dacia Crisius, suntem pericolul patrimoniului, care prin descoperirile noastre făcute cu sacrificii și pasiune, prin încrederea oferită specialiștilor lăsând tezaure în pământ, prin scanări 3D ale obiectelor în groapă împreună cu contextul, prin protejarea si verificarea periodică a zonelor cu descoperiri, am contribuit la rescrierea istoriei”, spun fondatorii Asociației Dacia Crisius.
Sursa: bihon.ro
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris
Pentru mine este ceva tare