În 1912 s-a descoperit la Malaja Pereščepina lângă Poltava (Ucraina) un tezaur din care au fost recuperate 17 vase de aur şi 20 de argint, împreună cu 70 de monede de aur bizantine şi cu alte piese de echipament şi armament, cântărind cu totul în jur de 50 kg (dintre care 21 kg de aur). Obiectele sunt de origine bizantină, persană, sogdiană şi türcică. Tezaurul a dat numele unui grup arheologic care include şi tezaurele de la Kelegej, Makuchovka, Voznesenka, Glodosy şi Novyje Sanžary, un grup datat potrivit celor mai noi cercetări între 620 şi 680.
Cel mai valoros şi cel mai faimos obiect dintre cele de origine bizantină din tezaur este discul de argint aurit cu diametrul de 61 cm şi greutatea de 6.224g.
Greutatea materiei prime (argint şi aur) este certificată de o inscripţie de pe spate. Totalul de 6.855,59 g diferă destul de mult faţă de greutatea reală, dar acest fapt este normal, deoarece o parte din disc s-a pierdut. Patru ştampile de garanţie indică producerea discului în timpul împăratului Anastasios. Una dintre ele are inscripţia DN ANASTASIV(s) PP AVG, iar alta conţine numele lui Ioannes Kometos, identificat cu Ioannes Paphlagonianus, care era comes sacrarum largitionum în 498. În partea centrală a discului se află un mare chrismon, care este flancat de literele alpha şi omega. În jurul părţii centrale este înscris textul:
+EX ANTIQVIS RENOVATVM EST PER PATERNVM REVERENTISS (imum) EPISC (opum) NOSTRVM AMEN+.
Refacerea ex antiquis înseamnă că argintul şi aurul au fost luate din alte obiecte şi topite pentru a realiza acest nou disc. Marginea este decorată cu diverse motive zoomorfe şi cu vrejuri de viţă de vie. Pe această margine au fost ulterior inserate opt medalioane de aur cu decor cruciform, în care erau încastrate pietre preţioase (acestea s-au pierdut). Modificarea a fost făcută într-un atelier barbar, iar adăugarea crucilor accentua semnificaţia creştină a discului, de care proprietarul, oricare ar fi fost el, era conştient.
Episcopul Paternus este cel amintit la Tomis pe la sfârşitul secolului al V-lea şi în primele două decenii ale secolului al VI-lea, cel care a ajuns primul mitropolit al Scythiei Minore în 520.
Inscripţia arată că discul a fost în posesia acestui episcop şi că i-a fost oferit de cetăţenii tomitani, după 498.
Sursa text si foto
Alexandru Madgearu – Discul lui Paternus din tezaurul de la Malaja Perescepina: prada sau dar? SCIVA, tomul 61, nr. 1–2, Bucureşti, 2010, p. 179–187
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris