Decebal in razboi cu Roma

libris.ro

Am folosit inteligenta artificiala pentru a genera un articol despre razboaiele daco-romane ce i-au avut protagonisti pe Decebal si Traian. O sa revenim cu un articol explicativ, insa mai jos va lasam ce a iesit. Textul e fictiune pe alocuri deci tratati acest lucru ca atare.


Razboaiele dacice au fost o serie de conflicte desfasurate in Dacia intre autohtonii daci si Imperiul Roman. Dacii au luptat impotriva armatelor lui Traian atat ca o populatie independenta dar si uniti cu alte grupuri cum ar fi sarmatii.

Decebal era regele Daciei in acea vreme. Dacia era localizata pe teritoriul Romaniei, Ungariei si Moldovei de astazi. Aceasta era bogata in mine de aur ce i-au oferit lui Decebal oportunitatea sa faca aliante cu alte triburi localizate de-a lungul regiunilor de granita ale imperiului, adaugand si pozitia favorabila pentru rute de comert.

Decebal l-a intalnit pe Traian la granita daco-romana in locul numit Tapae dupa ce Dacia a fost inconjurata de Imperiul Roman din toate directiile. Dacia l-a mai infrant pe imparatul roman Domitian in batalii anterioare, ceea ce a dus la cresterea puterii Daciei, precum si abilitatii lui Decebal de extinde teritoriul dacic.

Romanii erau ingineri desavarsiti si au reusit relativ usor sa construiasca un pod peste Dunare pentru ca trupele sale sa poata inainta. Intre timp, dacii se ascundeau in munti si lansau atacuri asupra romanilor cand acestia au inceput sa treaca Dunarea. Dacia era o regiune muntoasa asa ca triburile dacice foloseau toate caile navigabile pentru a lansa atacuri surpriza asupra legionarilor romani. Decebal a condus personal multe atacuri reusite ale dacilor, inclusiv o incercare de a distruge un pod pe care inaintau armatele romane. Dacii au construit foarte multe turnuri de aparare precum si alte structuri tactice si reuseau sa ii surprinda pe romani cu aceste atacuri neprevazute.

Decebal a folosit anumite trucuri pentru a-l atrage pe Traian in teritoriul Daciei pentru a lupta cu trupele dacice conduse de el, in loc sa traverseze Dunarea si sa duca lupte pe teritoriul roman, unde armata romana avea un avantaj. Decebal a incercat ulterior sa distruga podul pe unde trecea armata romana folosindu-se atat de barci precum si de alunecari de roci de pe versantii muntilor. Dacii si-au folosit structurile militare tactice precum si cunoasterea excelenta a terenului muntos atunci cand s-au luptat cu romanii ulterior.

Dacii s-au folosit si de tactici de razboi de gherila pentru a incetini avansul romanilor. Acestia au distrus un sat dacic si au stramutat toti locuitorii pentru ca romanii sa nu il foloseasca drept adapost pe parcursul iernii. Ei luptau impotriva romanilor cu sanse reduse de a castiga, dar au reusit sa provoace multe pierderi romanilor, care au trebuit sa se retraga.

Din cauza acestui razboi, dacii nu au mai dorit ca Decebal sa continue sa fie rege asa ca au planuit asasinarea lui. Oamenii care l-au asasinat au fost cei din cercul personal de oameni de incredere. Dacii erau convinsi ca fara Decebal, tara lor va fi ocolita de razboi pentru putin timp, dar stiau ca Traian isi doreste sa cucereasca Dacia si de aceea erau dispusi sa lupte pana la ultima suflare pentru a tine Dacia departe de stapanirea romana. (Dario Nardo, pag. 28-29)

Cartea pune la dispozitia publicului sursele primare, din ambele parti, crestina si musulmana, privitoare la modul cum au fost vazute aceste cruciade

Decebal a fost succedat de Dicomes care a adus pacea intre Traian si Dacia. Dacii se bucurau pentru ca aveau in sfarsit o sansa sa se bucure de o viata linistita, insa Traian a atacat din nou Dacia asa ca s-au pregatit din nou sa se lupte neinfricat cu romanii. Romanii le-au permis dacilor sa se retraga in capitala lor Sarmizegetusa care se afla pe un deal. Aceasta strategie a terenului inalt le adusese dacilor multe victorii pe teritoriul natal unde se luptau pentru fiecare centimetru de pamant. Asa ca Dicomes s-a hotarat sa ii prinda pe romani intr-o ambuscada atunci cand acestia incercau sa patrunda in Sarmizegetusa. (Dario Nardo, pag. 29-31)

Sarmizegetusa era capitala mult iubita a Daciei. Dacii erau pregatiti sa lupte pentru ea, dar Dicomes nu a vrut sa riste viata oamenilor sai intr-o ambuscada asa ca i-a cerut lui Traian sa incheie pacea. Dacii si-au pierdut toate sperantele cand au auzit ca Dicomes vrea termeni de pace cu romanii. Asa ca au refuzat oferta sa si l-au abandonat. (Dario Nardo, pag. 31-32)

Totul mergea asa cum planuise Traian dar totul s-a naruit atunci cand s-a imbolnavit si a murit. Succesorul sau Hadrian a facut pace cu dacii si astfel s-au incheiat razboaiele Daciei impotriva Imperiului Roman care fusesera pornite inca din vremea lui Decebal.

Bibliografie

Dario Nardo – Dacia: Land of Transylvania. Minneapolis, MN: Lerner Pub., 2008. Print.


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!