Zarul de la cetatea dacica Ardeu


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.cartepedia.ro

Între obiectele descoperite pe acropola cetății dacice de la Ardeu se numără și un zar realizat din os. Cele șase suprafețe au aspect lucios, lis, fiind lustruite cu mare grijă și sunt aproape egale. Pe fiecare față au fost gravate cifrele sub forma unor cercuri duble cu alveolă centrală. În interiorul șanțurilor și în alveole se conservă o substanță de culoare neagră, aderentă, prin care erau evidențiate cromatic cercurile. Distribuția semnelor, pornind de la cifra 1 spre dreapta este următoarea: 2, 6, 5; deasupra cifrei 1 fața 4, iar dedesubt 3. În aceste fel, suma cifrelor a două fețe opuse este 7. Cu ajutorul microscopului, pe suprafață se observă urme de utilizare. Mai exact, s-a putut constata că suprafețele sunt tocite, lustruite si prezintă striuri discontinui.

Zarul descoperit la cetatea dacica Ardeu

Calitatea foarte bună a execuției indică un produs standardizat realizat într-un atelier specializat din mediul roman. El a putut ajunge la Ardeu în urma activităților comerciale, în epoca regatului dac. Dar este posibil fie legat și de un moment istoric în care, pe culmea dealului Cetățuie de la Ardeu a funcționat un punct de observare roman.

În legătură cu jocurile care puteau să fie practicate de către daci, va trebui să recunoaștem că nu ştim foarte multe. Știm însă mai multe despre jocurile practicate de romani. Acestea ocupau un loc important în viaţa cotidiană şi erau diferenţiate pe categorii de vârstă. Așa cum am remarcat și mai înainte, jocul a reprezentat o constantă în istoria omenirii. Și putem presupune că schimburile comerciale au fost dublate şi de schimburi de idei. De aceea, credem că nu este deloc exagerat să ne închipuim ca în aşezări şi cetăţi în epoca regatului ar fi putut să se fi jucat jocuri cu zaruri, sau chiar variante ale apreciatului ludus latrunculorum (de-a războiul). Aceasta dacă piesa provenea din mediul dacic.

Pe de altă parte, dacă aparține de etapa locuirii romane, exemplarul își găsește locul firesc în tolba unui militar din acea perioadă. Însă acest aspect va reprezenta și de acum înainte una dintre micile enigme ale istoriei.

Bibliografie
A. Paki, S. Cociș, Dacia ludens, în Ephemeris Napocensis 3, 1993, p. 149-161.
I. V. Ferencz, C. Beldiman 2012, Artă şi meşteşug în epoca regatului dac. Artefacte de os și corn. Catalog (Art and craftsmanship during Dacian Kingdom. Bone and antler artefacts. Catalogue), Mega Publishing House, Cluj-Napoca 2012, 359 p, ISBN 978-606-543-281-9.
I. V. Ferencz, Cristian Roman, Mihai Căstăian, Craftsman and gambler. Gaming accessories coming from a Dacian workshop from Ardeu, în O.Tutilă, N. C. Rișcuța, I. V. Ferencz (eds.), Archaeological small finds and their significance. Proceedings of the symposium on Games and toys Cluj Napoca 2016, p. 59-71.

Sursa text:
✍Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!