La Covasna – Cetatea Zânelor au fost descoperite materiale diverse (pereți de vase ceramice, jetoane și fusaiole din lut precum și un os de animal) cu semne incizate datând din perioada Regatului Dac. Întrebarea cu multe răspunsuri (uneori contrare, alte ori complementare) este dacă aceste semne sunt simple zgârieturi sau sunt semne grafice?
Descoperirile de graffiti de la Cetatea Zânelor fac parte dintr-un fenomen amplu petrecut pe teritoriul Regatului Dac. În unele cazuri este vorba doar de simple semne, unele cu rol decorativ, altele cu rol simbolic, parte dintr-o compoziție greu de descifrat dat fiind că cel mai adesea aceasta s-a păstrat parțial. Dacă aceste graffiti sunt semne grafice, ne lipsesc detalii importante pentru a le stabili semnificația (autorii, alfabetul, conținutul sau cantitatea vaselor). În foarte multe cazuri contextele de descoperire ale materialelor cu semne nu au fost identificate, lipsind și o cronologie acurată a pieselor.
În cazul particular al descoperirilor de la Cetatea Zânelor, informații suplimentare vor putea fi furnizate în momentul finalizării cercetării în Edificiul I din care provin cele mai multe materiale cu semne. Asocierile de material, cronologia și mai ales funcționalitatea complexului reprezintă elemente cheie în interpretarea semnelor incizate pe materialele de aici.
Sursa text: pagina Facebook Covasna – Cetatea zanelor
Sursa imagini: Dacian graffiti from Covasna – Cetatea Zanelor – autori Paul Pupeza si Viorica Crisan
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris