Pe urmele dacilor liberi


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Librex, Libris, Compania de Librării București, Cartepedia, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Librex
  2. Libris
  3. Compania de Librarii Bucuresti
  4. Cartepedia
  5. Anticariat-Unu
  6. Anticexlibris

Suntem aici de mii de ani
Pământ, dospind părinți și frați,
Nuntind cu tracii prin Balcani,
Horind cu dacii prin Carpați
S.C. Răduică


Destinul dacilor sub stăpânirea romană  i-a preocupat în mod constant pe istoricii români, ceea ce a făcut ca numeroase lucrări de calibru să cunoască lumina tiparului. Prin studiul de față ne dorim să dăm atenție acelei părți a populației dacice care a făcut tabără separată față de dacii aflați sub stăpânirea ori supravegherea romană, anume dacii liberi, urmărind să subliniem care sunt granițele teritoriale rămase sub conducerea autohtonilor, tipul de viață, interacțiunea cu alte popoare migratoare, influențele și relațiile cu romanii.

În primul rând, denumirea „daci liberi” este una modernă, definind grupurile de populații înrudite care locuiesc în afara provinciei romane Dacia, spre deosebire de dacii (daco-romani) care populau provincia. Procesul de creare a provinciei romane Dacia lasă astfel în afara Imperiului Roman o mare parte dintre daci, care au continuat să trăiască pe teritoriul lor de baștină. Izvoarele literare și descoperirile arheologice arată că dacii liberi din secolele II-IV e.n., au conviețuit în anumite regiuni cu sarmații și unele neamuri germanice și au fost continuu influențați de romani, însă în ce condiții s-au exercitat aceste influențe, vom afla pe parcursul expunerii de față.

Trebuie sa te loghezi in platforma pentru a vedea acest continut. Poti sa faci un nou cont aici sau sa te loghezi.


2 thoughts on “Pe urmele dacilor liberi”

  1. Pingback: De 1 decembrie vă oferim gratis primele 5 articole de istorie veche la care am lucrat recent - Istorie Veche

  2. Pingback: Cunoastem fragmente de istorie - Istorie Veche

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!