Cetatea Zaldapa și Vitalian

lenjeriapufoasa.ro

Cetatea Zaldapa – izvoarele identității noastre / una dintre cele mai mari cetăți din regiunea istorică Dobrogea

Cetatea Zaldapa, localizată între orașele Abrit și Dobrin din nord-estul Bulgariei, a fost una dintre cele mai mari așezări fortificate din regiunea istorică Dobrogea, regiune care cuprinde atât județele Tulcea și Constanța din România, cât și o bună porțiune din partea de nord-est a Bulgariei. Datorită așeării lângă orașul Abrit, arheologii au crezut de-a lungul timpului că această cetate reprezintă vechiul oraș antic Abritus, până când rămășițele acestuia au fost descoperite la aproximativ 100 km sud-vest, lângă orașul Razgrad, în anul 1953.

Primul explorator al cetății a fost arheologul de origine ceho-bulgară Karel Skorpil, unul dintre fondatorii arheologiei bulgare moderne. Cercetările acestuia asupra cetății Zaldapa au durat aproximativ 4 ani, din 1906 până în 1910. După anul 1910, cercetările arheologice din zona respectivă s-au rezumat la simple observații arheologice ale terenului. 

În anul 2014 au fost realizate primele săpături în adevăratul sens al cuvântului. Acestea au fost conduse de arheologi de la muzeele naționale de istorie ale regiunilor Silistra, Dobrici și Varna. Din păcate, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, cetatea antică Zaldapa a fost  luată cu asalt de vânători de comori, pierzându-se astfel obiecte cu o valoare arheologică extraordinară. 


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!