Un articol de Anghel Adrian
Vreau sa incep prin a va multumi! Va multumesc ca cititi articolele de pe aceste website. Stiu ca sunteti multi cititori care urmariti postarile de aici si linkurile cu documentele pe care le adaug la surse. Pe 18 noiembrie 2013 am publicat primul articol, inceputul a fost timid, insa accesarile pe website si pe pagina de Facebook au crescut in mod predominant organic de atunci. Mult timp nu am stiut exact unde sa incadrez acest website: blog personal sau site de cultura. Inca nu stiu exact. Ce stiu este ca articolele pe care le-am scris pana acum (peste 300 la numar, inclusiv acesta) au avut si au cititori. Si asta nu poate decat sa ma bucure.
Nu am vrut de obicei sa adaug si pareri personale in articole pentru ca scopul era sa sintetizez in cateva paragrafe ideile principale despre un anumit subiect, la care sa adaug citate din surse, precum si linkurile de pe internet catre respectivele surse. M-a preocupat in mod special lungimea unui articol: am vrut sa fie cat mai scurt si concis posibil pentru ca stiu ca publicul in general citeste informatii de pe telefon in drum spre munca sau cand ia pauze scurte de la lucru. Acest lucru se schimba in general spre sfarsitul de saptamana, cand publicul are mai mult timp de citit sau de cautat informatii pe internet. Am vrut sa captez atentia cu lucruri pe subiect si sa dau si linkuri pentru aprofundare catre surse.
Am urmarit si urmaresc in general cam tot ce se scrie in Romania despre antichitatea Romaniei. Stiu sursele care sunt mai controversate si urmaresc sa aiba titluri mai senzationale si care sa determine publicul sa acceseze respectivele articole, insa ii stiu si pe cei obiectivi. Pozitionarea istorieveche.ro a fost intotdeauna sa nu exagereze un subiect. Exagerarea este prezenta peste tot pe internet. Am vrut sa imbin pasiunea pe care o am pentru istorie cu modul in care este consumat internetul si in mod special informatia despre istorie.
Nu am cautat niciodata sa pun titluri de genul „Voievodul roman care a uimit prin aceasta replica” sau „Document cutremurator care schimba tot ce stim despre istoria Romaniei”, dupa care sa scriu un articol care nu are nici o legatura cu titlul. istorieveche.ro nu este un website care sa creeze senzatie.
Am cunoscut de-a lungul timpului 2 persoane care m-au invatat foarte multe despre istorie si despre cum sa privesti documentele dar si contextul international mai larg: Cornel Birsan si Cristian Mosneanu. Ajutorul lor in decursul acestor ani a fost nepretuit si bineinteles ca le multumesc! Multe articole de pe website au plecat de la discutiile pe care le aveam impreuna despre subiecte de istorie. In 2016 am si publicat impreuna Istorie Furata – Intemeierea Tarii Romanesti – Radu Negru Voda intre legenda, mit si adevar ca un fel de continuare a cartii Istorie Furata – Cronica romaneasca de Istorie Veche, lansata de Cornel Birsan in 2013.
Daca vrei sa o comanzi din magazinul online, o sa primesti cadou, la alegere, una din cartile:
- Mihai Viteazul. Colectia Centenarul Unirii
- Mircea cel Batran. Colectia Centenarul Unirii
- Regina Maria. Colectia Centenarul Unirii
- Radu Negru Voda. Colectia Centenarul Marii Uniri
- Petru Cercel. Colectia Centenarul Marii Uniri
Trebuie sa spui in nota din comanda ce carte doresti cadou!
Intemeierea Tarii Romanesti Radu Negru Voda intre legenda, mit si adevar
Despre Istorie Furata am tot primit intrebari in decursul timpului. Cine a furat istoria si de ce? De ce acest titlu? Nu e in contradictie cu toata ideea website-ului de a nu fi senzational? Ei bine nu e. Istorie Furata – Cronica Romaneasca de Istorie Veche a aparut in 2013 inainte sa lansez website-ul. Istorie veche mi s-a parut un nume potrivit pentru un website cand am auzit acest titlu. De ce veche? Pentru ca pot sa tratez si subiectul antichitatii care imi e drag in mod special, dar si subiectul mileniului intunecat si al intemeierii tarilor romane. Istorie furata este pur si simplu titlul dat de Cornel Birsan cartii lui. Nu l-am intrebat niciodata ce a vrut sa zica prin acest titlu pentru ca nu mi s-a parut important.
Citind si discutand despre istorie am descoperit ca istoria a fost furata de timp, pierduta printre documente si anii trecuti printre alte evenimente importante care ne-au marcat pe noi ca omenire in general si pe noi romanii in mod particular. Revenind la pozitionare: cum ar fi sa existe un loc unde sa pot gasi informatii despre anumite subiecte si sa dau si click mai departe sa aflu in ce surse se gasesc? Raspunsul pentru mine a fost istorieveche.ro.
In era internetului, sursele trebuie sa fie la indemana oricui. Cartile vor dainui pentru totdeauna in format digital! Nu pot fi arse sau distruse! Pur si simplu vor exista mereu.
In decursul timpului am gasit Historia Augusta si Istoria Romana a lui Dio Cassius traduse in limba engleza pe LacusCurtius, un website cu texte despre Roma antica, gazduit pe serverul Universitatii din Chicago. Imi este la indemana sa traduc din engleza in romana si sa trimit catre o sursa de internet unde se poate cauta rapid respectiva informatie.
In Romania exista 2 surse de carti si documente foarte importante si functionale: Biblioteca Digitala a Bucurestilor si Biblioteca Digitala. Extrem de importante. Dupa cum ziceam, cartile digitale vor dainui pentru totdeauna. Bineinteles, mai sunt academia.edu, CIMEC, publicatiile de arheologie si istorie ale muzeelor, precum si alte reviste si resurse publicate in format PDF care sunt la un click distanta. Nu e nimic furat si ascuns! Totul este pe internet.
Doar ca publicul de obicei nu vrea sa citeasca istoria stiintifica, articolele scrise de cercetatori in limbaj tehnic. Istoria trebuie „tradusa” in limba comuna. Cum putem sa extragem informatia din contextul arheologic si din analiza tehnica facuta de un expert si sa intelegem lucrurile esentiale?
Problema este ca de cele mai multe ori, cercetatorii sunt aroganti si expeditivi si se grabesc sa puna etichete tuturor care nu citesc. Lumea citeste. Dar si textul trebuie sa fie digerabil. Am scris despre elitism si despre anularea capabilitatilor internetului si de faptul ca online-ul nu este dusmanul educatiei si cititului.
Las mai jos niste informatii despre traficul de pe website pentru transparenta. Ma bucura sa vad ca site-ul este accesat de romani de pe toata planeta! Nu am reusit sa prind in captura de ecran toate numerele per fiecare tara, insa sunt prezente destul de multe tari cu Romania, SUA, Italia, Republica Moldova si UK in top 5.
O sa continui in aceeasi maniera ca si pana acum. De asemenea, o sa lucrez si la extinderea magazinului online cu o selectie de carti de istorie pe care o gasesc relevanta. Imi doresc de asemenea sa am si colaborari cu cei care doresc sa scrie pe website.
Daca vreti sa colaboram sau vreti sa imi sugerati idei pentru website astept mailurile voastre la contact@istorieveche.ro !
Spor la citit!
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris
Bravo! Keep up the good job!
Pingback: Aflam lucruri noi despre istorie doar cand suntem civilizati - Istorie Veche