Capitol din Istorie furata – Intemeierea Tarii Romanesti: Radu Negru Voda, intre legenda, mit si adevar
În toate lucrările de istorie românească după ce se menționează despre Litovoi și fratele său Bărbat se face o omisiune de 30 de ani (1285-1315) prezentându-se domnia lui Basarab cel Mare (1315-1352) numit “Intemeietorul Țării Românești” !
Primele informații despre Basarab le avem din jurul anului 1317, datorită conflictului dintre Carol Robert de Anjou și Ioan, castelanul cetății Mehadia. Basarab în virtutea bunelor relații avute cu Carol Robert este prezentat ca: “ Basarab, voievodul nostru al Țării Românești, unde și-a îndeplinit slujba soliei sale în chip credincios și vrednic de laudă,…” (D.R.H. D. Relații între Țările Române, vol.I ,1222-1456) Mențiunea este făcută într-un document emis în anul 1324, 26 iulie, de cancelaria maghiară.
Următoarea pomenire a lui Basarab este un document emis la 18 iunie 1325 de către magistrul Ladislau, prepozitul bisericii de Tytel, urmare a conflictului dintre Pavel, fiul lui Iwanka de Ugal și un tânăr cuman pe nume Ștefan: “Stefan, fiul comitelui cuman Parabuh, l-a ponegrit pe domnul nostru Carol, din mila lui Dumnezeu ilustrul rege al Ungariei, si l-a preaslavit pe Basarab transalpinul, necredincios al sfintei coroane, spre vătămarea respectului regesc <zicând> ca puterea domnului nostru regesc nu poate întru nimic să stea împotrivă și să se compare cu puterea lui Basarab, …” (D.R.H. D. Relații între Țările Române, vol.I ,1222-1456)
Cartea „Istorie furata – Intemeierea Tarii Romanesti: Radu Negru Voda, intre legenda, mit si adevar” poate fi achizitionata de aici.
Putem concluziona că la doi ani (1317) de la urcarea în scaunul muntean, Basarab cel Mare era Voievodul Țării Românești, unic stăpânitor al acesteia, ne mai fiind prezentați în document alți voievozi sau cnezi.
Peste 10 ani, forța militară și administrativă a lui Basarab cel Mare depăsea cu mult puterea și autoritatea a însuși Regelui Ungariei.
Istoricii noștri au evitat analiza acestor realități faptice, neputând explica cum în decurs de doi ani, Basarab cel Mare a devenit unic stăpânitor al Țării Românești, creându-și ulterior o superioritate militară și organizatorică mai presus de Regele Ungariei, dovedită și cu prilejul invaziei maghiare de la 1330, în Muntenia.
Întemeierea țării nu s-a făcut “peste noapte” cum bine zice poporul român, a fost rezultatul multor ani de tatonări, muncă și lupta, diplomație și alianțe.
Basarab cel Mare, a preluat moștenirea cauzei tatălui său, Negru Vodă, o țară întemeiată și bine organizată atât din punct de vedere economic cât și militar.
Basarab cel Mare va continua politica tatălui său de păstrare a independenței țarii și mai ales suveranitatea.
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris
Ar fi fost o bună ocazie să recucerească Transilvania. Oare de ce nu s-a încercat niciodată?