Cuptoare vechi de 7000 de ani descoperite la Bazovets – Bulgaria

Muzeul Regional de Istorie din Ruse a anuntat zilele acestea descoperirea unor cuptoare de ardere datate intre anii 4800-4600 i.Hr. in situl de la Bazovets, aflat la 60 de km de granita cu Romania. Pe langa cele 2 cuptoare, au fost gasite un total de 57 de artefacte din silex si ceramica, precum si figurine zoomorfe si antropomorfe.

Conform anuntului muzeului situl este descris astfel:

A fost descoperit faptul ca partea estica a satului a fost utilizata pentru activitati de productie. Ramasitele a doua cuptoare au fost gasite aici. Unul dintre ele a fost studiat integral in 2019, iar celalalt in acest an, descoperindu-se faptul ca acesta din urma avea 2 camere – o camera inferioara pentru ardere si o camera superioara pentru coacere. Cuptorul are o baza de lut de 1,20/1 m, este construit pe o structura de lemn, acoperita de un strat gros de lut atat pe interior cat si pe exterior. Deschizatura cuptorului este pe partea de sud-est. Era inchis cu 3 pietre plate, descoperite atat pe deschizatura cat si in fata acesteia. Cuptorul este construit cu un jgheab ce permitea reglarea temperaturii, sugerand ca acesta a servit la coacerea ceramicii. Acest model de cuptor a fost descoperit si in situri arheologice din perioadele urmatoare.

Sursa foto – pagina de Facebook Muzeu Regional de Istorie Ruse

A fost descoperita de asemenea si o incapere unde erau stocate alimente:

Deasupra cuptoarelor a fost descoperita o structura rectangulara. Langa intrare era o mica incapere folosita pentru a stoca alimente si unde au fost gasite si resturi – multe oase de animale si scoici din rau.

Vedere aeriana a sitului – sursa foto – pagina de Facebook Muzeu Regional de Istorie Ruse

Vedere aeriana asupra sitului – sursa foto – pagina de Facebook Muzeu Regional de Istorie Ruse

Echipa de arheologi in sit – sursa foto – pagina de Facebook Muzeu Regional de Istorie Ruse

Locatie Bazovets – captura Google Maps

Mai jos este postarea initiala a Muzeului Regional de Istorie Ruse:

Surse alternative:

  1. Hotnews
  2. Archaeology In Bulgaria

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.