Muzeul Regional de Istorie din Ruse a anuntat zilele acestea descoperirea unor cuptoare de ardere datate intre anii 4800-4600 i.Hr. in situl de la Bazovets, aflat la 60 de km de granita cu Romania. Pe langa cele 2 cuptoare, au fost gasite un total de 57 de artefacte din silex si ceramica, precum si figurine zoomorfe si antropomorfe.
Conform anuntului muzeului situl este descris astfel:
A fost descoperit faptul ca partea estica a satului a fost utilizata pentru activitati de productie. Ramasitele a doua cuptoare au fost gasite aici. Unul dintre ele a fost studiat integral in 2019, iar celalalt in acest an, descoperindu-se faptul ca acesta din urma avea 2 camere – o camera inferioara pentru ardere si o camera superioara pentru coacere. Cuptorul are o baza de lut de 1,20/1 m, este construit pe o structura de lemn, acoperita de un strat gros de lut atat pe interior cat si pe exterior. Deschizatura cuptorului este pe partea de sud-est. Era inchis cu 3 pietre plate, descoperite atat pe deschizatura cat si in fata acesteia. Cuptorul este construit cu un jgheab ce permitea reglarea temperaturii, sugerand ca acesta a servit la coacerea ceramicii. Acest model de cuptor a fost descoperit si in situri arheologice din perioadele urmatoare.
Sursa foto – pagina de Facebook Muzeu Regional de Istorie Ruse
A fost descoperita de asemenea si o incapere unde erau stocate alimente:
Deasupra cuptoarelor a fost descoperita o structura rectangulara. Langa intrare era o mica incapere folosita pentru a stoca alimente si unde au fost gasite si resturi – multe oase de animale si scoici din rau.
Vedere aeriana a sitului – sursa foto – pagina de Facebook Muzeu Regional de Istorie Ruse
Vedere aeriana asupra sitului – sursa foto – pagina de Facebook Muzeu Regional de Istorie Ruse
Echipa de arheologi in sit – sursa foto – pagina de Facebook Muzeu Regional de Istorie Ruse
Locatie Bazovets – captura Google Maps
Mai jos este postarea initiala a Muzeului Regional de Istorie Ruse:
Surse alternative: