Cel mai vechi templu din lume și uimitorii săi ”arhitecți” – Un sit arheologic din Turcia continuă să uimească

libris.ro

Un loc din sud-estul Turciei, la granița cu Siria, a uimit în ultimii 20 de ani prin descoperirile arheologice care schimbă modul în care privim oamenii care au trăit acum peste 10 milenii. În sit-ul din Anatolia au fost descoperiți stâlpi de piatra de zeci de tone greutate așezați în cercuri mari și sculptați. Și totul datează de acum 11.500 de ani, sanctuarul fiind, foarte posibil, construit de vânători-culegători. Cele mai noi analize pe computer arată că ”arhitecții” din neolitic au urmat reguli geometrice logice și au plănuit întregul proiect încă de la început.

Din cercetări geomagnetice știm că există 20 de cercuri alcătuite din stâlpi de piatră ce ajung să aibă și peste 5 metri înălțime și 15 tone greutate. Aspectul frapant este că toți datează de acum 10.000 – 11.500 de ani, cu mii de ani înainte de Stonehenge, de Piramidele Egiptene și de inventarea scrierii.

Lucrul uluitor este, așadar, că vânătorii-culegători au putut crea, transporta și apoi ridica megaliți în cercuri imense. În plus, teoria principală susține că religia este motivul pentru care au făcut toate astea, într-o perioadă în care, necunoscând practici agricole, oamenii nu aveau probabil destule alimente pentru a-și duce traiul.

Vedere aeriana – sursa foto

Reconstituire Gobekli Tepe – sursa foto

Vedere aeriana – sursa foto

Vedere generala a sitului – sursa foto

Continuarea articolului aici: https://science.hotnews.ro/stiri-arheologie-24003231-gobekli-tepe-cel-mai-vechi-templu-arheologie-arhitectura.htm

Sursa alternativa: sci-news.com


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:




Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!