CARTE AUDIO – Dacia Hiperboreana – de Vasile Lovinescu

Cum te ajuta Istorie Veche? Completeaza chestionarul de mai jos si poti castiga „Documente privitoare la Zalmoxis”, de Dan Dana

In ultima perioada am studiat un pic mitologia si simbolistica romanilor, preluate si mostenite din vremuri imemoriale. Asa am dat peste cartea Dacia Hiperboreana, scrisa de Vasile Lovinescu.

Ce mi s-a parut interesant a fost faptul ca prezentul eseu nu a fost publicat initial in Romania. Apare in 1936-1967 in publicatia Etudes Professionnelles din Paris si ramane cunoscut doar apropiatilor scriitorului. Interesant este si pseudonimul cu care Lovinescu a publicat: Geticus. In 1984, un cercetator italian pe nume Claudio Mutti l-a gasit, prefatat si publicat.

Geticus – La Dacia Iperborea – Edizioni all’insegna del Veltro, Parma, 1984. Sursa foto

Captura foto de aici: Etudes Professionelles – numarul 196 – 1936 – limba franceza

Interesanta este legenda intemeierii Transilvaniei:

Acest principat a fost fondat de celebrul capitan Ion Corvin de Huniade. Acesta era fiul unui simplu boier de tara, Voicu, zis Corvinul. Iata originea acestul supranume, dupa legenda: Voicu, sotia sa si micul Ioan, erau plecati in calatorie. Obositi ei se odihneau sub un arbore, unde nu intarziara sa adoarma. Singur, micul Ioan ramase treaz. El pleca din bratele mamei sale, scoase inelul de aur din degetul tatalui si incepu sa se se joace cu el. Trecu un corb care fura inelul din mainile copilului si zbura cu el. Copilul incepu sa planga, trezindu-l pe taica-su; acesta ucise pasarea cu o sageata; corbul lasa sa cada inelul.

Cartea audio, in editia din anul 1996 de la editura Rosmarin, poate fi descarcata de aici: https://cartea-audio.blogspot.com/2019/10/dacia-hiperboreana.html
sau direct de aici.

Pentru cei care vor sa o citeasca in format digital, o puteti face aici: slideshare.com

Puteti gasi primele doua parti publicate in limba franceza mai jos (in aprilie si iunie 1936), precum si editia in limba italiana din 1984, publicata la Parma.

  1. Etudes Professionelles – numarul 196 – 1936 – limba franceza
  2. Etudes Professionelles – numarul 198 – 1936 – limba franceza
  3. Geticus – La Dacia Iperborea – Edizioni all’insegna del Veltro – limba italiana

NOTA! Toate linkurile prezentate sunt linkuri externe website-ului Istorie Veche. Nu suntem raspunzatori pentru functionarea lor!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.