Efes – străvechiul oraș grecesc din Turcia

carturesti.ro

Am vizitat orașul antic Efes în acest an plin de peripeții și restricții. Rămășițele orașului reprezintă un muzeu în aer liber care încântă pasionatul de istorie.


Peste tot unde pășești vezi ruine și semne că viața a fost înfloritoare în acest loc acum mai bine de 3000 de ani.

Situl are două intrări: una dinspre nord, pe partea cu teatrul și una dinspre sud pe la vechiul Odeon. Am preferat intrarea din nord pentru că acolo era și intrarea principală în antichitate și mi s-a părut potrivit să încep vizita de aici, mai ales că celebrele atracții ca teatrul antic cu o capacitate de 24.000 de locuri și librăria Celsus sunt în imediata apropiere.

Intrarea antică în Efes – strada portului

Efes a fost un oraș antic grecesc în Asia Minor, lângă râul Menderes, în ceea ce este numită astăzi Turcia de Vest, în sudul Smyrnei (Izmirul de astăzi). Unul dintre cele mai mari și cunoscute orașe Ioniene, a devenit orașul port principal în regiune. Bogăția sa era proverbială. Orașul grecesc era aflat într-o veche zonă de rugăciune la o zeiță a naturii locală, asociată cu zeița grecească Artemis, pentru care s-a și construit un templu în anul 550 î.Hr. La construcția acestuia a contribuit și Croesus, care a capturat anterior orașul.

Când lidienii au atacat orașul, efesienii s-au apărat legând o frânghie de Templul lui Artemis. Dar asta nu era o modalitate bună de a proteja orașul. Croesus din Lydia a capturat orașul ușor, dar nu l-a distrus. Efes a atins Epoca de Aur și a devenit un bun model de cultură și artă în lumea antică. Construcția Templului lui Artemis a continuat. Croesus avea un mare respect pentru Artemis așa că a donat 36 de coloane cu sculpturi în relief. O parte dintre aceste sculpturi sunt astăzi în Muzeul Britanic.

După lidieni, Efes a trecut sub controlul Imperiului Persan. Templul a fost ars în secolul 4 î.Hr., dar reconstrucția lui a început înainte ca Alexandru cel Mare să îl cucerească în anul 334. Orașul a continuat să prospere pe parcursul războaielor purtate de succesorii săi, iar după ce a trecut sub controlul romanilor în anul 133 și-a păstrat hegemonia și era cel mai important oraș din provincia Asia. Marele templu al lui Artemis, sau Artemis, denumit de către romani templul Dianei, era considerat una din cele 7 minuni ale lumii. Din anul 100 î.Hr. până în 100 d.Hr. Efes a fost capitala mondială a comerțului cu sclavi.

În anul 262 d.Hr. orașul a fost asediat de goți iar templul a fost distrus. A fost abandonat după anul 431, când a fost ținut aici un mare consiliu religios, iar portul începuse să se aglomereze. Excavările din anii 1869-1874 au scos la iveală multe artefacte importante. Cercetări ulterioare au scos la lumină multe rămășițe romane și bizantine.

Informații preluate și traduse de pe website-ul sit-ului: ephesus.us


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!