Bătălia de la Adrianopole din 1205 – armata vlaho-bulgaro-cumană împotriva Imperiului Latin


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Librex, Libris, Compania de Librării București, Cartepedia, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Librex
  2. Libris
  3. Compania de Librarii Bucuresti
  4. Cartepedia
  5. Anticariat-Unu
  6. Anticexlibris

La 14 aprilie 1205, armata vlaho-bulgaro-cumană a reușit să atragă cavaleria grea a cruciaților într-o ambuscadă în mlaștinile de la nord de Adrianopole, provocând o grea și categorică înfrângere acestora. Împăratul Balduin a fost făcut prizonier, îar armata latina decimată în parte. Ludovic I de Blois, lider marcant al cruciaților, candidat la tronul Niceei, avea să-și piardă viața în această bătălie. Până la sfârșitul anului, Ioniță avea să-i înfrângă pe cruciați la Serres, după care a capturat cetatea Philippolis (Plovdiv), înglobându-și în imperiu mari părți ale stăpânirii latine din Tracia și Macedonia. La exact un an de la cucerirea Constantinopolelui, puterea latinilor se clătina sub presiunea forțelor lui Ioniță Caloianul. Latinii evacuau și Asia Mica, rămânând doar în posesia orașului Pegai. În urma acestui eșec de proporții Imperiul Latin al cruciaților nu se va mai reface sau extinde pe deplin.

Sursa: Cornel Birsan – Istorie Furata – Cronica romaneasca de istorie veche – link aici: https://istoriefurata.istorieveche.ro/imperiul-asanestilor-timpul-lui-ionita-caloianul-1197-1207/

Această bătălie este detaliată în documentarul de mai jos realizat de HistoryMarche, un canal de Youtube care popularizează istoria. Traducerea în limba română este realizată de Istorie Veche.


Bătălia de la Adrianopole – 1205 – Împăratul Caloian, omorâtorul de latini

Alte 2 documentare interesante realizate de HistoryMarche:

  1. Ascensiunea lui Vlad Țepeș – mini-documentar – partea I
  2. Ascensiunea lui Vlad Țepeș – Atacul de noapte de la Targoviste – partea II

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!