Mircea cel Bătrân – comemorare 600 de ani și lansare de carte din cadrul colecţiei “Centenarul Marii Uniri”

cartepedia.ro


 


Desăvârşirea idealurilor unui popor se poate face numai prin cunoaşterea istoriei şi prin aprecierea obiectivă a faptelor ȋnaintaşilor şi conducătorilor transcendenţi prin veacuri  apuse.

(Motto COLECŢIA CENTENARUL MARII UNIRI)

Miercuri, 31 ianuarie 2018, se împlinesc 600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului valah, Mircea cel Bătrân, „principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”, așa cum a fost numit de către istoricul german Johannes Leunclavius.

Muzeul Municipal Curtea de Argeș și editura Librex vă învită miercuri, 31 ianuarie 2018, ora 18:00, la evenimentul de comemorare a marelui ctitor de lăcașuri sfinte și apărător al neamului.

Mircea cel Bătrân este singurul domn român care nu a ȋncheiat niciodată un tratat de vasalitate cu nici unul dintre vecinii ṣi duṣmanii lui. De fiecare dată a avut relaţii pe picior de egalitate cu aceṣtia, mai mult, pe ȋntreaga lui domnie de peste trei decenii a pus stavilă ȋn drumul otomanilor la nord de Dunăre.

În timpul lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească a ajuns la cea mai mare întindere teritorială din istoria sa.

”Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios şi binecinstitor şi de Hristos iubitor şi autocrat, Io Mircea mare voievod şi domn din mila lui Dumnezeu şi cu darul lui Dumnezeu, stăpânind şi domnind peste toată Ţara Ungrovlahiei şi a părţilor de peste munţi, încă şi către părţile tătăreşti şi Amlaşului şi Făgăraşului herţeg şi domnitor al Banatului Severinului şi pe amândouă părţile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare şi stăpânitor al cetăţii Dârstorului”. Extrapolând puţin ṣi făcând legătura cu spusele lui Mircea, putem trage concluzia că, ȋn linii mari, teritoriul Munteniei se ȋntindea ȋn nord de la Olt până la Dunăre la sud de la Porţile de Fier ȋn vest, până la Marea Neagră ȋn est. Iar dacă ar fi să ȋmpărţim ȋn teritorii, Mircea avea ȋn posesie: Amlaṣul ṣi Făgăraṣul, Banatul de Severin, ținuturi de la graniţa cu Moldova, “Părţi tătăreṣti”, Dobrogea, Cetăţile Bran ṣi Bologa.

În cadrul evenimentului de comemorare a 600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Domnitorului valah, Mircea cel Bătrân, va fi lansată cartea Mircea cel Bătrân, care îi are ca autori pe: Cristian Moșneanu și Ștefan Dumitrache.

Cartea dedicată ilustrului conducător valah, Mircea cel  Bătrân, face parte din “COLECŢIA CENTENARUL MARII  UNIRI” un proiect LIBREX PUBLISHING, care ȋși propune să aducă ȋn atenția publicului o serie de lucrări  despre cei mai ȋnsemnaţi conducători ai acestui popor care au pus direct sau indirect o cărămidă la temelia desăvârșirii idealului acestui popor: MAREA UNIRE.

“Mircea cel Bătrân” este cea de-a treia carte din cadrul colecției, fiind precedată de lucrări dedicate lui Mihai Vodă Viteazul și fratelui său, Petru Dimitrie Cercel. Cum este normal, colecția se va încheia cu o lucrare dedicată Majestății sale, Regele Ferdinand Întregitorul. Pe parcurs însă, editura va surprinde publicul, printre altele, cu lucrări dedicate Reginei Maria, Alexandru Ioan Cuza sau Iancu de Hunedoara.

La acest eveniment vor participa:

Ștefan Dumitrache, Director al Muzeului Curtea de Argeș

Cristian Moșneanu, Istoric

Ionuț Radu, Editor

Locație: Muzeul Municipal Curtea de Argeș


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!