Lansare carte Intemeierea Tarii Romanesti: Radu Negru Voda, intre legenda, mit si adevar

Cum te ajuta Istorie Veche? Completeaza chestionarul de mai jos si poti castiga „Documente privitoare la Zalmoxis”, de Dan Dana

Asteptarea s-a incheiat! Lansam cartea „Intemeierea Tarii Romanesti: Radu Negru Voda, intre legenda, mit si adevar”, dupa 3 ani de documentare si 1 an de scris. Va asteptam duminica, 20 noiembrie 2016, la Gaudeaumus, Romexpo Bucuresti, unde vom prezenta cartea in formula Cornel Birsan, Cristian Mosneanu si Adrian Anghel. Click pe poza de mai jos pentru a ajunge la evenimentul de pe Facebook.

De asemenea, cartea este disponibila la comanda pe magazinul online:

Intemeierea Tarii Romanesti Radu Negru Voda intre realitate, mit si adevar

lansare

coperta_carte

Mai jos este descrierea editurii Librex:

Timp de 118 ani de la publicarea  lucrării “ Negru-Vodă, un secol și jumătate din inceputurile Statului Țerei Românesci (1230-1380)”  în “Etymologicum Magnum Romaniae, Dicționarul limbei istorice si poporane a românilor, 1898, Bucuresti”, scrisă de către filologul și istoricul Bogdan Petriceicu Hașdeu, nici un istoric sau cercetător român sau străin nu a mai făcut o abordare exhaustivă a persoanei celui care a fost Radu Negru Vodă (1290-1315) și a fenomenului istoric numit “Descălecat și Întemeiere a Țării Românești” . Au existat sute de articole,  cărți și capitole de carte în care istoricii și scriitorii au încercat să deslușească cine a fost Radu Negru Vodă și care au fost faptele lui.

“Întâmplarea” nefericită face ca majoritatea  istoricilor și cercetătorilor, începând de la Nicolae Iorga și până în prezent,  urmează aceeași linie, promovând cu convingere  ideea că  “Radu Negru Vodă a fost un personaj de legendă”, existența lui fizică fiind pusă sub semnul îndoielii! Această idee fiind promovată la nivel de paradigmă, fiind aceptată în majoritatea cazurilor de cei care au conexiuni cu domeniul istoriei.

Cornel Bîrsan, Cristian Moșneanu și Adrian Anghel autorii lucrării: “Istorie Furată.  Întemeierea Ţării Româneşti. Radu Negru Vodă, între legendă, mit şi adevăr” au reusit după trei ani de documentare și cercetare (2013-2016), plecând de la dovezile documentare, studiile făcute de istorici români și străini, descoperirile arheologice și tradițiile și legendele poporului român să ajungă la concluzia că Radu Negru Vodă, care a fost Voievodul Făgărașului până în anul 1290 , a “Descălecat și Întemeiat Țara Românească”,  asemeni lui Bogdan Vodă, Voievodul Maramureșului care a fost “Descălecătorul și Întemeietorul Moldovei” !

Motivațiile privind cauza și efectul istoric al “descălecatului și întemeierii de țară” le puteti găsi în lucrare, structurate în părțile de carte și ulterior în capitolele aferente:

Ø Partea I-a – Care a fost meritul  cronicarilor și istoricilor în  „ mitizarea și legendarizarea ” lui Radu Negru Vodă ?

Ø Partea II-a – Dovezi documentare care susţin existenţa lui Radu Negru Vodă, a Descălecatului la anul 1290 și a procesului de Întemeiere a Țării Românești

Ø Partea III-a – Dovezi arheologice și heraldice care susţin existenţa lui Radu Negru Vodă, a Descalecatului la anul 1290 si a procesului de Întemeiere a Țării Românești

Ø Partea IV-a – Tradiții și legende despre Radu Negru Vodă

Ø Partea V-a – Io Radu Negru Voievod, domn a toată Ţara Românească, şi herţeg de Amlaş şi Făgăraş.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.