Ioan de Hunedoara sau Iancu de Hunedoara? Documente – partea I

lenjeriapufoasa.ro

Ca și continuare la articolul precedent în care spuneam că Ioan a fost fratele lui Iancu de Hunedoara, aducem la lumină câteva citate din autori care au tratat persoana lui Iancu de Hunedoara și familia Huniazilor.

Camil Mureșanu – Iancu de Hunedoara (pag. 24-26)

Venirea familiei acesteia din Ţara Romînească în Ungaria este un fapt pe care îl afirmă unele cronici dar în realitate nu avem siguranţa că lucrurile s-au petrecut chiar astfel. Informaţia cronicarilor poate să fie alcătuită sub influenţa faptului, ştiut în mod sigur, că Voicu şi fraţii săi erau de origine romînă şi astfel s-a socotit, poate, că ei trebuiau să fi venit neaparat din sudul Carpaţilor. Ei puteau fi însă tot atît de bine şi romîni din Hunedoara, ţinut în care populaţia românească ce trăia în regatul feudal maghiar îşi păstrase multă vreme o organizare locală autonomă, respectată de rege şi de comiţii sau castelanii săi.
[…]
Ridicarea familiei lui Voicu, fiul lui Şerbu, prin slujbe militare la curtea regală se poate deci foarte bine încadra în procesul mai larg de ridicare a unei părţi a cnezilor hunedoreni în rîndurile nobilimii. Acest fapt ar explica mai bine legăturile de mai tîrziu ale acestei familii cu cnezii şi cu mica nobilime din Hunedoara şi Caraş.

Colonel Nicolau T. – Ioan Huniade Corvin (pag. 30-32)

ioan_huniade_corvinul

Ioan Huniade Corvin, a fost fiu de oștean român. Numele de Huniade, i s-a dat după castelul Hunedoara, care împreună cu moșia ce-l înconjoară au fost dăruite de către regele Sigismund în anul 1409, tatălui sau Voicu, curtean al regelui, pentru serviciile sale militare.

Numele de Corvin, l-a luat Ioan Huniade după emblema familiei, care era Corbul cu crucea [de fapt era un inel n.a.] în plisc(Corvus), și pe care l-a împrumutat de la domnii Munteniei, prin căsătoria surorei sale Maria cu fiul lui Dan Vodă, principele acestei țări. […]

Ioan Corvin numit de români Iancu, a avut 2 frați, unul cu numele Ion(Ioan) botezat în religia orientală și altul Voicu botezat în cea catolică și o soră numită Marina măritată după cum am spus mai sus cu fiul lui Dan Vodă Domnul Munteniei [de fapt Marina s-a căsătorit cu Mânzilă de Argeș; vom reveni cu detalii n.a].

Mai jos sunt câteva capturi din această carte, ce se găsește la download pe Biblioteca Digitală a Bucureștilor.

ioan_huniade_corvinul_1

ioan_huniade_corvinul_2 ioan_huniade_corvinul_3

– Va urma –

 


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:




Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!