Plăcile de la Troesmis – legi romane vechi de 1800 de ani (177-180 d.Hr)

Cum te ajuta Istorie Veche? Completeaza chestionarul de mai jos si poti castiga „Documente privitoare la Zalmoxis”, de Dan Dana

Plăcile cu legi de la Troesmis, datate în anii 177-180 d.Hr., au o însemnătate deosebită pentru patromoniul național. Această „constituție” după care era condus un municipiu roman era de obicei înscrisă pe mai multe zeci de plăci, însă în cazul Troesmis, doar 2 au fost păstrate.

troesmis

Foto – captura tvrplus.ro

Mai jos este o reprezentare 3D a municipiului Troesmis:

Sursa: youtube.com

MNIR-Troesmis

Foto: mnir.ro

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de  26,41 kg (I), respectiv  59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină; artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală  a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.) sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric.

Sursa: mnir.ro

1879_Duruy_Troesmis_1

Sursa foto

1879_Duruy_Troesmis_1a

Sursa foto

 Localizare pe hartă. Click pe poză pentru a deschide în Google Maps!

localizare_troesmis

Vezi aici Harta Istorie Veche actualizată și cu cetatea Troesmis!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.