Plăcile de la Troesmis – legi romane vechi de 1800 de ani (177-180 d.Hr)

Venio este partenerul istorieveche.ro! https://venio.ro te pune in legatura cu furnizori care iti trimit oferta personalizata pentru nevoia ta de produse. Trimite cererea ta pentru masti si manusi de protectie sau dezinfectanti aici: https://venio.ro/trimite-mesajul-tau-furnizorilor

Plăcile cu legi de la Troesmis, datate în anii 177-180 d.Hr., au o însemnătate deosebită pentru patromoniul național. Această “constituție” după care era condus un municipiu roman era de obicei înscrisă pe mai multe zeci de plăci, însă în cazul Troesmis, doar 2 au fost păstrate.

În scurtul documentar de mai jos sunt prezentate aceste plăci de bronz, recuperate de autoritățile române în anul 2015 și incluse în patrimoniul român.

Click pe poză pentru a urmări documentarul. Vizionare plăcută!

troesmis

Mai jos este o reprezentare 3D a municipiului Troesmis:

Sursa: youtube.com

MNIR-Troesmis

Foto: mnir.ro

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de  26,41 kg (I), respectiv  59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină; artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală  a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.) sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric.

Sursa: mnir.ro

1879_Duruy_Troesmis_1

Sursa foto

1879_Duruy_Troesmis_1a

Sursa foto

 Localizare pe hartă. Click pe poză pentru a deschide în Google Maps!

localizare_troesmis

Vezi aici Harta Istorie Veche actualizată și cu cetatea Troesmis!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.