Plăcile de la Troesmis – legi romane vechi de 1800 de ani (177-180 d.Hr)

Plăcile cu legi de la Troesmis, datate în anii 177-180 d.Hr., au o însemnătate deosebită pentru patromoniul național. Această “constituție” după care era condus un municipiu roman era de obicei înscrisă pe mai multe zeci de plăci, însă în cazul Troesmis, doar 2 au fost păstrate.

Venio este partenerul istorieveche.ro! Pe https://venio.ro gășești furnizori de încredere pentru evenimentele de suflet din viața ta! Partenerul nostru are de asemenea și un concurs pentru viitori miri: aceștia pot câștiga o cabină foto la nunta lor dacă se înscriu aici!

În scurtul documentar de mai jos sunt prezentate aceste plăci de bronz, recuperate de autoritățile române în anul 2015 și incluse în patrimoniul român.

Click pe poză pentru a urmări documentarul. Vizionare plăcută!

troesmis

Mai jos este o reprezentare 3D a municipiului Troesmis:

Sursa: youtube.com

MNIR-Troesmis

Foto: mnir.ro

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de  26,41 kg (I), respectiv  59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină; artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală  a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, jud. Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.) sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi, provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric.

Sursa: mnir.ro

1879_Duruy_Troesmis_1

Sursa foto

1879_Duruy_Troesmis_1a

Sursa foto

 Localizare pe hartă. Click pe poză pentru a deschide în Google Maps!

localizare_troesmis

Vezi aici Harta Istorie Veche actualizată și cu cetatea Troesmis!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.