Localizarea Sarmizegetusei – Subcetate – Hațeg – prima parte


Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.cartepedia.ro

În seria trecută de articole (aici și aici) am prezentat desfășurarea celor 2 războaie daco-romane, bazate pe rezumatul lucrării „Războaele lui Trajan contra dacilor” scrisă de Constantin Zagoriț. Concluzia a fost că Decebal a pierdut Sarmizegetusa după primul război, iar apoi s-a retras în a doua capitală, asupra căruia romanii au lansat atacul decisiv din al doilea război.

Într-o altă lucrare scrisă de Zagoriț, „Sarmizegethusa”, acesta reia dezbaterea asupra locației capitalei dacice, plasând-o nu în Munții Grădiștea Muncelului ci lângă satul Subcetate, de lângă Hațeg. Mai jos este reprezentat drumul romanilor de la Orșova până la Alba Iulia, care trece prin presupusa locație a Sarmizegetusei.

drumul_romanilor

Contantin Zagoriț – Drumul antic Tierna – Apulum

Mai jos sunt cateva detalii despre Zagoriț:

Între anii 1922 – 1938, colonelul Constantin Zagoriț primise misiunea să facă un releveu topografic al zonei Haţegului. Bun cunoscător al reliefului şi bun observator al modificărilor artificiale ale terenului, colonelul avea să descopere la Subcetate urmele unei vechi cetăţi; cetate aşezată pe un deal la intrarea în defileul Streiului care ducea spre Alba Iulia.
Convins că se află în faţa ruinelor Sarmisegetusei, Zagorit, va identifica cinci porţi ale cetăţii, precum şi dealul fortificat prin valuri de pământ ars întărit cu palisade şi şanţuri de apărare.
Constantin Zagorit îşi va publica cercetările într-o revistă şi ulterior într-o carte apărută la Ploieşti în anul 1937.

Cornel Bîrsan – Istorie furată-Cronică românească de istorie veche

Sarmizegetusa nu a putut fi plasată nici la Ulpia Traiana Sarmizegetusa deoarece această cetate era localizată în loc deschis și foarte greu de apărat. De asemenea, cetățuile dimprejurul actualului sanctuar dacic nu reprezentau cetăți de apărare ci refugii, așa cum descrie mai jos:

02_Sarmizegetusa - Locatia din muntii Gradistei-pag 8

Contantin Zagoriț – Sarmizegetusa, pag. 8

Surse:

 1. Contantin Zagoriț – Sarmizegetusa, 1937
 2. Cornel Bîrsan – Istorie furată-Cronică românească de istorie veche, 2013

Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

 1. Carturesti
 2. Litera
 3. Librex
 4. Libris
 5. Cartepedia
 6. Okian.ro
 7. Librarie.net
 8. Compania de Librarii Bucuresti
 9. Anticexlibris

3 thoughts on “Localizarea Sarmizegetusei – Subcetate – Hațeg – prima parte”

  1. istorieveche

   Va multumesc pentru suport si pentru initiativa. Va rog sa impartasiti si cu noi aceasta locatie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!