
Moto: Statul roman avea nevoie de clienți puternici pentru a-și apăra hotarele
Contantin Zagoriț
A doua parte aici.
Am văzut până acum că dacii cunoșteau limba latină și au demonstrat asta în timpul războaielor cu Traian, în momentul în care i-au trimis acestuia o ciupercă uriașă pe care i-au scris să se întoarcă la Roma și să încheie războiul. De asemenea, am văzut războiul din perspectiva lui Decebal, prin scrierile lui Dio Cassius, descrierea celor „3 războaie” dintre daci și romani făcută de Dimitrie Cantemir și bineînțeles, cele 23 de răscoale și războaie purtate de daci împotriva romanilor după ocupație.
Aceste prezentări sunt făcute exclusiv din interpretarea surselor istorice, fie scrierile anticilor ori Columna lui Traian de la Roma. Colonelul Constantin Zagoriț a adăugat interpretări noi, bazate în special pe considerații militare și topografice.
Contantin Zagoriț – Rezumat „Războaele lui Trajan contra dacilor”, pag. 3
în rezumatul citat mai sus, colonelul începe descrierea războaielor dintre Decebal și Traian prezentând situația de la începutul războiului, care era aceea stabilită de tratatul din anul 89 d.Hr. atunci când statul dac a devenit clientelar Romei, statut prin care romanii se presupune că erau umiliți. însă nu și din perspectiva colonelului Zagoriț:
Contantin Zagoriț – Rezumat „Războaele lui Trajan contra dacilor”, pag. 10-11
Despre efectivul de soldați din armata dacă și cea romană sunt făcute următoarele estimări:
– Va urma –
Sursa: Contantin Zagoriț – Rezumat „Războaele lui Trajan contra dacilor”, 18-19 iulie 1943
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris
Păreri distorsionate, nu știu cum un „specialist” le-a putut emite. 1. Decebal a trimis solie lui Traian în limba latină, având mulți angajați și fugari din imperiu vorbitori de latină. Angajații erau tocmai ajutoarele pe care romanii le trimiteau, conform tratatului cu Imperiul. 2. Armata dacică era mult mai mică. Pentru a ataca fortificațiile și o armată de apărare și să ai succes trebuie să ai forțe de 3 ori mai mari, cel puțin.