Dacii cunoșteau alfabetul latin dinaintea ocupației. O întâmplare din timpul războaielor daco-romane.

O întâmplare puțin cunoscută, petrecută în timpul războaielor dintre Decebal și Traian, a avut loc în momentul în care legiunile romane au oprit lângă Tapae. Iată despre ce este vorba:

When Trajan in his campaign against the Dacians had drawn near Tapae, where the barbarians were encamped, a large mushroom was brought to him on which was written in Latin characters a message to the effect that the Buri and other allies advised Trajan to turn back and keep the peace.

Sursa: Dio Cassius – Roman history

Când Traian a pornit împotriva dacilor și se apropia de Tapae, locul unde barbarii își aveau tabara, i se aduse o ciupercă mare, pe care era scris cu litere latine că atât ceilalți aliați, cât și burii, îl sfătuiesc pe Traian să se întoarcă și să facă pace.

Sursa: Istorie furată – Regele Decebal

Există o intensă dezbatere cu privire la limba folosită de daci. Neavând documente oficiale emise de regii daci, nu putem intra decât în speculații. Cert este că dacii cunoșteau alfabetul și limba latină, având în vedere mesajul transmis lui Traian. Din acest lucru se pot trage două concluzii:

– dacii cunoșteau latina datorită faptului că au intrat în contact cu lumea romană cu mult timp înainte de ocupație.

– dacii și romanii vorbeau limbi asemănătoare, și prin urmare era extrem de ușor să scrie folosind litere latine; această din urmă concluzie rezonează cu ceea ce a susținut Nicolae Densusianu privitor la limba dacilor.

sinucidere_decebal

Columna lui Traian. Sinuciderea lui Decebal.

Surse:

5 thoughts on “<span style="color: #ff0000;"><strong>Dacii cunoșteau alfabetul latin dinaintea ocupației.</strong></span> O întâmplare din timpul războaielor daco-romane.”

 1. Limba romanilor ( latina) avea foarte multe cuvinte si expresii comune..sa nu uitam ca ei insasi se considerau urmasii troienilor..si troienii erau traci..acelasi neam cu dacii !

  1. DANIEL ANGHEL

   Mesajul scris de daci, buri si aliati pe o ciuperca mare, in limba latina, nu inseamna ca dacii cunosteau Latina sau ca Daca era asemanatoare cu Latina. Faptul ca mesajul era scris pe o ciuperca mare, indica faptul ca Dacii nu aveau nici macar pe ce sa scrie (nu tu papirus, nu tu tablita de ceara) si singurul obiect de scris a fost improvizat, folosind o ciuperca mare. Decebal deja acordase azil politic unor dezertori ai armatei romane. E posibil ca unul dintre ei sa fi scris acest mesaj. Optiunea oferita de Cornel Birsan, ca Latina si Dacica erau asemanatoare si inteligibile reciproc, exact cum credea si Densuseanu, nu este nimic altceva decat o speculatie nefondata.

   1. Liviu Jurjiu

    Si afirmatia dv. pe ce fundamente se bazeaza ?
    Cum combateti comentariile care au la baza inscrisuri vechi prin care se mentioneaza ca ambele tabere foloseau un limbaj apropiat poate chiar identic ?

 2. Pingback: "Dacomania" și "dacopatia" - două cuvinte care nu există - Istorie Veche Istorie Veche

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.