Galerius – împăratul roman de origine dacică – partea III

anticexlibris.ro/

Prima parte aici. A doua parte aici.


galerius-1

Motto: „Odinioară, când a primit titlul de împărat, el a declarat că este duşman numelui de roman şi că vrea să achimbe titulatura Imperiului Roman cu aceea de Imperiu Dacic” – Lactantius

Pentru ultima parte din această serie dedicată lui Galerius, propunem un fragment din lucrarea „Revanșa Daciei”, semnată de Cornel Bîrsan, în care sunt descrise operațiunile militare realizate de Galerius în timp ce a condus partea lui de Imperiu Roman.

Implicându-se într-o serie de războaie în perioada 288 – 294 în întreaga Europă şi Africă de Nord, Diocleţian lasă conducerea Imperiului de Răsărit pe mâna lui Galerius. Se pare că această mână a fost de fier, pentru că liniştea şi pacea se aşează peste această parte a Imperiului, facilitând dezvoltarea activităţii paşnice a oamenilor. Datorită modului autoritar de guvernare, Imperiul de Răsărit cunoaşte o perioadă de dezvoltare şi înflorire mult superioară Imperiului de Apus, devastat de lupte şi războaie.

Datorită capacităţii de organizare şi a cunoştinţelor lui militare, Galerius ţine în şah la graniţa imperiului hoarde imense de migratori. Inceputul anului 294 îl face pe câmpul de luptă, izgonind iazgii până în zona Banatului.

Thessaloniki_Galerius_arch_Serrieu

Arcul de triumf al lui Galerius din Thessalonik (sec. 18-19)

In urma frământărilor din Egipt, Diocleţian, reîntors în Peninsula Balcanică, obosit de atâtea lupte îl trimite pe Galerius în vara anului 294 să reprime răscoalele ţăranilor şi orăşenilor egipteni. După lupte grele, trupele moesice reuşesc să pacifice ţara, Galerius primind titlu de Thebaicus şi Aegyptitus.

Thessaloniki_Incantadas_Cousinery

Arcul de triumf al lui Galerius din Thessalonik (sec. 18-19)

Anul 295 aduce pentru Galerius o confruntare cu propriul lui popor. Nemulţumiţi de intervenţiile romanilor pe teritoriul lor, în urmărirea migratorilor, dacii aliaţi cu goţii trec Dunărea atacând oraşele de pe malul drept. Alertat, Diocleţian recheamă pe Galerius din Egipt cu o parte din trupe, trimiţându-l împotriva invadatorilor. Nevoit, Galerius reuşeşte să-i înfrângă pe aceştia şi să-i împingă peste Dunăre. Dar posibil ca dacii să se fi retras din faţa armatelor romane pentru a evita o confruntare de proporţii. Galerius rămâne din nou stăpân peste acest întregul Imperiu de Răsărit, pentru că Diocleţian trece din nou în Egipt cu trupe pentru a preveni eventuale răbufniri a răscoalei (anii 296 – 297).

Arch_of_Galerius

Arcul de triumf al lui Galerius din Thessalonik (actual)

Primăvara anului 297 aduce pentru romani ameninţarea unui duşman puternic şi viclean. Narses, regele persan pătrunde în Mesopotamia romană, declanşând ostilitate împotriva Imperiului. Ocupat fiind în Egipt, Diocleţian îl însărcinează pe Galerius să pornească împotriva persanilor. Atras în capcană pe un teren necunoscut, Galerius acceptă lupta. Bătălia s-a dat pe malurile Eufratului lângă localitatea Carrhae. Mult superiori numeric şi avantajaţi strategic, persanii înving trupele romane, obligându-l pe Galerius să se retragă.
Galerius îşi întăreste armata cu noi forţe proaspăt recrutate, legiuni cu ‘’Limitanei Daciae’’, probabil mercenari daci, şi porneşte din nou împotriva persanilor. Fiind diplomat, reuşeşte să atragă de partea lui pe regele Armeniei, Tiridate al II-lea. Confruntarea dintre armatele persane şi legiunile romane, întărită de cavaleria armeană, are loc la Erzerum. Trupele persane sunt nimicite, întreaga familie a lui Narses fiind luată prozonieră. Captura de război este impresionantă, întregul tezaur persan trece în mâinile romanilor, creand o adevărată legendă, ca termen de comparaţie a valorii capturii.
Victorios, Galerius trece în Mesopotamia, asediind şi cucerind una după alta cetăţile persane, impunând lui Narses condiţiile de pace romană. In urma tratatului încheiat la Nisibis, Imperiul Roman anexează teritoriile de dincolo de Tigru, transformându-le în provincii romane. Cert este faptul că după această victorie asupra persanilor, Galerius începe să exercite o puternică influenţă asupra lui Diocleţian, atât în porbleme militare cât şi de ordin organizatoric legat de problemele din Imperiu.

Sursa: istorie-furata.blogspot.com


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!