Maria de Mangop, soția a lui Stefan cel Mare, stră stră – nepoata lui Ioniță Caloianul !

libris.ro

Maria_de_Mangop


Maria de Mangop : extras de pe acoperământul de mormânt de la mânăstirea Putna

Maria din Mangop (? – 1477) sau Maria Asanina Comnena Paleologhina a fost principesă de Theodoro (un principat grecesc din Crimeea) sau altfel cunoscut ca Principatul de Mangop (numele turco-tătar al cetății Doros, capitala principatului).

Maria de Mangop a fost a doua soție a lui Ștefan cel Mare, între anii 1472 – 1477. Din această căsătorie au rezultat doi băieti gemeni care au murit de tineri: Iliaș (1473 – 1473) și Bogdan (1473 – 1479).

Maria a decedat la 19 decembrie 1477 fiind îmormântata la mănăstirea Putna alături de fiul ei, Bogdan. Pe lespedea de marmura a mormântului se poate citi: „În anul 6985 (= 1477), luna decembrie 19, a răposat binecredincioasa roabă a lui Dumnezeu, Maria, doamna binecredinciosului Io Ștefan Voievod, domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod.”

mormant_maria_de_mangop

Mormântul Mariei de Mangop şi a fiilor lui Ştefan cel Mare: Bogdan şi Petru, din gropniţa bisericii mănăstirii Putna

Maria de Mangop se trage dintr-un melanj de înrudiri de familii: Asăneștii, Comnenii și Palelologii.

Maria de Mangop, fiica Principelui Alexios al II-lea, este moștenitoarea pe linie directă a familiei lui Demetrios Paleologos Gavras, întemeietorul principatului bizantin din Crimeea (aprox. 1362) dar si a famililor Asăneștilor și Comnenilor.

Genealogia Mariei de Mangop:

Genealogie

Din păcate dacă veți cauta informații despre Maria de Mangop, veți ramâne surprinși de faptul ca Maria de Mangop se trage din “neamul bulgăresc Asan” !

Ceea ce contravine faptului real istoric ! Frații Asani și urmașii lor au fost Vlahi, iar Imperiul lor nu s-a numit “Al doilea Țarat Bulgar” (!) ci REGNUM VALACHORUM, conform documentelor timpului !

acoperamint_Maria_Mangop-2

Broderie cu fir de aur, argint şi mătase colorată pe un fond de atlaz roşu dublat cu pânză de in în culoare naturală. Căptuşeala din mătase albă.

3 MariaPaleóloga

Acoperământul mormântului Mariei de Mangop

Sursa: istorie-furata.blogspot.ro


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!